Adevărul despre Calul Troian: Cât adevăr există, cât este născocire, de fapt
De la Homer la Hollywood, povestea Calului Troian a fost spusă întrebărilor timp de mii de ani, de vreme ce există puține dovezi care să sugereze că s-a întâmplat cu adevărat.
Ce spune legenda
Potrivit legendei, războinicii conduși de Agamemnon au petrecut 10 ani asediind Troia fără a reuși să spargă apărarea orașului – până într-o zi.
Crezând că statuia gigantică este o ofrandă către zeița Atena, locuitorii din Troia au băgat calul în oraș, fără să știe de dușmanii ascunși în burta acestuia.
Pe măsură ce se lăsa întunericul, soldații greci au ieșit din cal și au distrus Troia, punând astfel capăt războiului epic.
Cu toate acestea, arheologii nu au descoperit încă dovezi solide ale Războiului Troian, cu atât mai puțin pentru finalul său destul de ridicol.
Descoperit de exploratorul german Heinrich Schliemann în anii 1870, situl a furnizat un număr mic de vârfuri de săgeți și dovezi ale unui incendiu într-un strat de sediment datat în jurul anului 1200 î.e.n., ceea ce se potrivește aproximativ cu data menționată de Homer în poemul său epic Iliada și ar putea deci să sugereze o bătălie antică.
În ceea ce privește calul, Homer îl menționează foarte puțin în Odiseea, iar prima descriere substanțială a evenimentului poate fi găsită în Eneida, compusă de poetul roman Virgil mai mult de un mileniu după ce păcăleala ar fi fost presupus executată.
Ce spun cercetătorii despre existența Calului Troian
Dr. Armand D’Angour de la Universitatea Oxford a explicat că „dovezile arheologice arată că Troia a fost într-adevăr arsă; dar calul de lemn ar putea fi o fantezie, poate inspirată de modul în care mașinile de asediu antice erau acoperite cu piei de cal umede pentru a le împiedica să fie aprinse”.
Cu alte cuvinte, Calul Troian mitic ar fi putut fi mai degrabă asemănător cu un berbec de luptă sau alte mașini de război care le-ar fi permis Ahaienilor accesul la Troia printr-un mijloc mult mai puțin subtil decât sugerează povestea.
Din nefericire, totuși, este puțin probabil ca arheologii să găsească vreodată resturile unei astfel de contrapondere, asemănătoare cu un cal sau nu, deoarece artefactele din lemn din antichitate tind să se descompună rapid.
Cu toate acestea, ideea Calului Troian s-a înrădăcinat în cultura și în limbajul modern, dându-și numele chiar și unui tip de malware informatic care invadează sistemele, mascându-se ca un cod inofensiv.