Înainte de anii 1970, teatrul și filmul românesc cunoștea numele lui Septimiu Sever, unul dintre cei mai importanți actori români ai acelei perioade.
Totuși, cariera lui Septimiu Sever s-a încheiat brusc în țara noastră, în momentul în care a ales să plece în Franța, ca mai apoi să se stabilească definitiv în Canada, alături de soția sa, fostă Miss România.
Septimiu Sever s-a născut în data de 30 aprilie 1926, la Turda, și a decedat pe 15 august 2017, la Montréal, în Canada. El a fost un actor român de teatru și film, cunoscut în mod deosebit înainte de anii 1970.
A absolvit Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică din București, în 1947, iar în 1948 se angaja la Teatrul Dramatic „Radu Stanca”, din Sibiu, totul ca anul următor să se mute la Teatrul Bulandra, din București.
De-a lungul carierei sale, a jucat în spectacole inclusiv pe scenele Teatrului Național din București, Teatrului Național din Cluj, Teatrului Mic din București și Teatrului „Ion Creangă” din București.
De asemenea, din CV-ul său nu lipsește nici cinematografia, după menționam anterior, iar printre cele mai cunoscute filmele ale sale, din România și de peste hotare, se numără:
În anul 1971, Septimiu Sever, împreună cu soția sa, Erastia Peretz, emigra în Franța, totul ca, mai apoi, să se mute, un an mai târziu, în Canada, stabilindu-se la Montréal unde a și decedat în anul 2017.
A avut ocazia să joace în filme inclusiv în Canada și, în paralel, a ajutat la punerea în scenă a unor piese la Teatrul de Vară, primind și câteva roluri importante la Radio-Canada.
În 1931, soția sa devenea Miss România, la vârsta de 17 ani. „Cea mai frumoasă fată din România (Miss România 1931) avea 17 ani. Blondă, cu ochii verzi şi cu un fizic atrăgător, Erastia era modestă, veselă şi iubea natura.
Anii copilăriei şi i-a petrecut în apropierea Iaşului, unde tatăl ei, Ioan Peretz, fost director general al Teatrelor, avea un conac.
Erastia era îndrăgostită de natură, iubea cu aceeaşi pasiune muzica şi îi plăcea să scrie versuri. De altfel, avea să intre mai tîrziu în Uniunea Scriitorilor.”, se arată scris într-un material dedicat soției lui Septimiu Sever, Erastia Peretz.
Chiar dacă cei doi s-au mutat definitiv în Canada, ei au ținut legătura, în tot acest timp, cu bunul prieten al actorului, Florin Piersic.
De altfel, vestea morții lui Septimiu Sever, în 2017, avea să fie dată chiar de Piersic, într-un comunicat. „Dacă ar fi să-mi număr marii mei prieteni pe degetele de la o mâna, Septimiu Sever s-ar numără printre cei cinci.
Acum câteva minute, am aflat cu mare durere, că l-am pierdut. Nu v-am spus eu, că nu de puțînă vreme, am ajuns să îmi fie frică să mai răspund la telefon din teamă de a nu primi astfel de vești?
Nu eram pregătit, dragul meu Septimiu, să aflu de zborul tău spre stele… Doare prea tare…. De astăzi, am rămas mai singur, mai sărac în prieteni. Deși în ani ne-a despărțit un continent și un ocean, te-am iubit mereu și voi iubi veșnic amintirile noastre minunate”, scria actorul Florin Piersic, în 2017, în onoarea prietenului său.
Septimiu Sever a jucat rolul lui Deceneu în filmul „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu și lansat în anul 1967. Filmul, care prezintă conflictul dintre dacii conduși de regele Decebal și Imperiul Roman în timpul domniei împăratului Traian, este una dintre cele mai cunoscute producții cinematografice românești, având o importanță majoră în istoria filmului românesc.
„Dacii” este apreciat nu doar pentru calitatea artistică, ci și pentru modul în care reușește să recreeze atmosfera și evenimentele istorice din perioada războaielor daco-romane. Rolul lui Deceneu, interpretat de Septimiu Sever, este unul semnificativ în contextul narativ al filmului, Deceneu fiind un preot și consilier al regelui Decebal, jucând un rol important în deciziile strategice și spirituale ale dacilor.
Contribuția lui Septimiu Sever la succesul filmului „Dacii” și interpretarea memorabilă a personajului Deceneu rămâne o mărturie a talentului său actoricesc și a pasiunii pentru arta cinematografică.
Septimiu Sever a interpretat rolul lui Spânul în filmul „De-aș fi Harap Alb”, o adaptare cinematografică a basmului popular românesc scris de Ion Creangă, regizată de Ion Popescu-Gopo și lansată în anul 1965. Filmul, cunoscut pentru abordarea sa originală și pentru efectele vizuale inovatoare pentru acea perioadă, este o poveste despre curaj, onoare și despre parcursul inițiatic al unui tânăr prinț, Harap Alb, în drumul său către maturitate și înțelepciune.
Personajul Spânul, interpretat de Septimiu Sever, este unul dintre cei cinci fii ai craiului, fiecare având abilități supranaturale, care îl ajută pe Harap Alb în aventurile sale. Rolul lui Septimiu Sever în această producție evidențiază nu doar talentul său actoricesc, ci și versatilitatea în a interpreta personaje din diverse registre, contribuind astfel la succesul și la farmecul deosebit al filmului.
„De-aș fi Harap Alb” rămâne una dintre cele mai îndrăgite și apreciate ecranizări ale basmelor românești, fiind considerat un clasic al cinematografiei românești și un film important în istoria culturală a României. Interpretarea lui Septimiu Sever adaugă valoare acestei producții, îmbogățind universul magic al poveștii cu o prestație memorabilă.