De la “escroaca Agripina” la “grecoaica Caliopi”, în final a ajuns să fugă din România socialistă: ce a lăsat în urmă Carmen Maria Strujac e frumos și memorabil

ACTUALITATE
De la “escroaca Agripina” la “grecoaica Caliopi”, în final a ajuns să fugă din România socialistă: ce a lăsat în urmă Carmen Maria Strujac e frumos și memorabil
29 dec. 2022 | 08:49

Dacă numele de Carmen Maria Strujac nu îți spune mare lucru, află că aceasta este o fostă actriță româncă ce s-a remarcat, printre altele, în Brigada Diverse.

Carmen Maria Strujac a jucat, de-a lungul carierei sale în cinematografie, alături de nume importante din filmul românesc ca Ion Besoiu, Toma Caragiu și chiar craiul-crailor, Florin Piersic.

Carmen Maria Strujac Actrita in filmul BD

Carmen Maria Strujac și Toma Caragiu, în seria Brigada Diverse – Vădude cu termen redus

Carmen Maria Strujac a stat pe la noi o vreme, dar apoi a les să emigreze

Carmen Maria Strujac s-a născut la București, în data de 29 decembrie 1949, și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, în anul 1970.

La început, ea fost actriță la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, din Galați, ca mai apoi să aibă ocazia să joace într-o serie de filme, printre cele mai importante roluri numărându-se grecoaica Caliopi, din seria Haiducii (1971), escroaca Agripina, din Brigada Diverse în alertă! (1971) sau Maria Mureșan, în Fiul munților (1981).

Despre Carmen Maria Strujac, actorul Florin Piersic are și acum numai cuvinte de laudă. „Am zis dacă-mi scapă asta, sunt boul neamului! Și atunci te-am luat și tu ai spus: Ați fost extraordinar, sunt atât de emoționată, ce frumos l-ați jucat pe nebunul ăsta». Și am zis: Păi, eu la nebuni mă pricep. Zic: Nu vrei să mă conduci la gară?. M-a condus la gară. Știu că nu-ți face plăcere ce-ți spun, dar îmi face mie plăcere.

Atâta m-am pupat cu tine în gară că și-acum mă dor buzele. Ne-am despărțit greu și, când am ajuns la București, în capul meu nu erai decât tu”, a povestit, în stilul caracteristic, Florin Piersic la un post de televiziune, cu ani în urmă.

În total, ea a jucat în aproape 20 de filme, înainte să renunțe la cariera din cinematografie. Așadar, se poate spune că, în ciuda faptului că a avut parte de o carieră scurtă, nu a dus lipsă de cereri.

În zilele noastre, ea este mai puțin cunoscută în România, iar asta este cauzat de faptul că, în 1980, a reușit să emigreze Italia. Fosta actriță are o fiică în persoana cântăreței de operă Alexandra Coman. În prezent, Strujac este stabilită la Viena.

Cu toate că a preferat să etaleze un profil discret în ultimii ani, ea s-a aliniat prezentului și deține conturi pe social media.

Carmen Maria Strujac in filmul Brigada Diverse

Carmen Maria Strujac în filmul „Brigada Diverse”

Carmen Maria Strujac, în Brigada Diverse

Așa cum menționam anterior, Carmen Maria Strujac a avut oportunitatea de a juca în Brigada Diverse, și anume în „Vădude cu termen redus”.

Dacă nu îți amintești despre ce este vorba în acest film, îți vom reîmprospăta memoria: maiorul Dobrescu dă o nouă misiune Brigăzii Diverse, rezolvarea cazului Asociației Tinerelor Văduve, care oferă asistență materială și juridică femeilor care au rămas fără soți la vârsta tinereții.

În realitate, această asociație este doar un paravan pentru un grup de hoți de locuințe.

Asociația este formată, printre altele, și dintr-un presupus grup de tinere văduve, care filează bărbați la Gara de Nord sau chiar pe la hoteluri, intră în casele acestora, fac dubluri la chei și îi conving să le scoată în oraș, în timp ce hoții sustrag bunuri și bani.

Vornicescu (jucat de Ion Besoiu) este unul dintre păgubiți. Nu durează mult până când ajung să fie jefuiți inclusiv Gogu, Patraulea și Trandafir.

În timp, ce Gogu merge la poliție pentru a raporta furtul, colegii săi o urmăresc pe Agripina (interpretată de Carmen Maria Strujac) și ajung la hoți, în acest fel.

Evident, văduvele ajung să fie arestate și acuzate de escrocherie. Pentru a obține o pedeapsă mai mică, ele dau de gol modul în care funcționează asociația, dar și adresele membrilor, iar conducătorii asociației sunt arestați pe loc, în urma dezvăluirilor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele