08 iun. 2023 | 17:33

Vouchere noi pentru o categorie de români. Ce valoare au și cine le va putea primi 

ULTIMA ORĂ
Vouchere noi pentru o categorie de români. Ce valoare au și cine le va putea primi 

O categorie de români va putea beneficia de noi vouchere, a căror valoare poate ajunge până la o sumă echivalentă cu cinci salarii de bază minime brute pe țară, conform unei hotărâri de Guvern ce a fost adoptată joi.

Cine va putea primi noile vouchere

Mai exact, conform hotărârii de Guvern, victimele infracţiunilor pot cere un avans din compensaţia financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe ţară.

Hotărârea de Guvern mai prevede că aceste vouchere trebuie să le fie acordate solicitanților într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii.

Fondurile necesare pentru acordarea voucherelor pentru victimele infracţiunilor vor fi asigurate de la bugetul Ministerului Justiţiei.

Pentru ce vor putea fi folosite voucherele

Guvernul a precizat că introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente şi materiale sanitare, precum şi materiale de igienă şi de uz personal.

De asemenea, prin actul normativ referitor la aprobarea metodologiei referitoare la acordarea acestor vouchere, este înfiinţată şi Unitatea pentru Protecţia Victimelor, în vederea îndeplinirii atribuţiilor referitoare la aplicarea metodologiei de emitere, distribuire şi decontare a tichetelor destinate victimelor infracţiunii.

În plus, se operaţionalizează prevederile Legii nr. 230/2022 de consolidare a Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), prin care a fost instituit Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii, un fond ce reutilizează în interes social activele confiscate în cadrul procesului penal.