29 mai 2023 | 16:34

Vin din nou scumpirile, dar sunt mult mai agresive. Vor exploda prețurile și-n Construcții, avertizează patronii

ACTUALITATE
Vin din nou scumpirile, dar sunt mult mai agresive. Vor exploda prețurile și-n Construcții, avertizează patronii

Oricât de tare ne-am fi dorit să scăpăm de valurile de scumpiri ce ne-au măcinat buzunarele în ultimul an, se pare că încă mai avem de înfruntat creșteri agresive de preț.

Conform celor mai recente estimări conturate de managerii români, se pare că urmează să fim loviți din nou de alte creșteri de prețuri.

Deși la nivel oficial, BNR și INS notează că inflația se temperează, ea rămâne totuși la cote foarte ridicate și se pare că economia tot mai primește câte un șoc materializat în scumpiri.

Inflația a scăzut pe hârtie, dar în realitate vin alte scumpiri peste noi

„Rata anuală a inflației a scăzut semnificativ în luna martie 2023, coborând la 14,53 la sută, de la 15,52 la sută în februarie, în principal pe fondul diminuării prețului combustibililor față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe ansamblul primelor trei luni ale anului, rata anuală a inflației s-a redus astfel considerabil (de la 16,37 la sută în decembrie 2022), înregistrând prima scădere din ultimele 9 trimestre, așa cum s-a anticipat. Scăderea a fost determinată în principal de descreșterea amplă a dinamicilor prețurilor combustibililor și energiei electrice, sub influența unor efecte de bază consistente și a modificării începând cu 1 ianuarie 2023 a caracteristicilor schemei de plafonare și compensare a prețurilor la energie.

În același timp, rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a stopat ascensiunea în trimestrul I, în condițiile în care ea s-a mărit sub așteptări în primele două luni ale anului, iar în martie a scăzut la nivelul din decembrie 2022, de 14,6 la sută, pe fondul unor efecte de bază dezinflaționiste, al descreșterii cotațiilor mărfurilor, prioritar agroalimentare, și al ajustării descendente a anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt. Acestea au contrabalansat integral influențele de sens opus ce au continuat să vină în primul trimestru din transferarea treptată asupra prețurilor de consum a costurilor materiale și salariale crescute, precum și din conservarea marjelor de profit, în contextul rezilienței cererii de consum, dar și din scumpirea unor bunuri de consum importate.

Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC – indicator al inflației pentru statele membre UE) a scăzut la 12,1 la sută în martie 2023, de la 14,1 la sută în decembrie 2022. Rata medie anuală a inflației IPC și cea calculată pe baza IAPC au continuat însă să se mărească în trimestrul I 2023, până la 15,3 la sută și 13,2 la sută în martie, de la 13,8 la sută, respectiv 12,0 la sută în decembrie 2022, rămânând totuși la valori inferioare celor prevalente în regiune și în țările baltice”, a transmis BNR.

Ei bine, în pofida faptului că inflația face pași în spate și scade pe hârtie, în realitate urmează să avem alte creșteri de preț pe zona construcțiilor, a comerțului cu amănuntul dar și a industriei prelucrătoare, conform unui raport recent al INS care exprimă opiniile managerilor din țara noastră.

Referindu-se la evoluția prețurilor din Construcții de exemplu, managerii estimează o creştere a acestora (sold conjunctural +34%).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele