20 ian. 2023 | 07:29

Viitorul cultivării culturilor cu panouri solare: ce sunt celulele solare translucide

ACTUALITATE
Viitorul cultivării culturilor cu panouri solare: ce sunt celulele solare translucide

Celulele solare translucide care împart spectrul luminos ar putea permite o utilizare mai productivă a terenurilor arabile.

Cercetătorii spun că au determinat o modalitate de a face agrivoltaica – procesul de cultivare a culturilor sub panouri solare – mai eficient. Ei au descoperit că lungimile de undă roșii sunt mai eficiente pentru creșterea plantelor, în timp ce partea albastră a spectrului este mai bună pentru producerea de energie solară. Panourile solare care permit trecerea doar lungimii de undă roșii a luminii ar putea permite fermierilor să cultive alimente mai productiv, generând, în același timp, energie.

Celulele solare translucide, o nouă modalitate de a face agricultură

Studiile anterioare au descoperit că acest tip de agricultură poate reduce cantitatea de apă necesară pentru culturi, deoarece acestea sunt umbrite de lumina directă a soarelui. Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică din Michigan au stabilit în 2015 că umbrirea poate reduce consumul de apă cu până la 29%.

Majdi Abou Najm, profesor asociat la Universitatea din California, departamentul de resurse de pământ, aer și apă, a declarat pentru Modern Farmer că, prin împărțirea spectrului de lumină, culturile pot obține aceeași cantitate de dioxid de carbon cu mai puțină apă, în timp ce le protejează de căldură.

Cercetătorii au pus ideea la încercare cultivând roșii sub filtre albastre și roșii, precum și o cultură de control fără acoperiri. Deși randamentul pentru parcelele acoperite a fost cu aproximativ o treime mai mic decât cel martor, acesta din urmă a avut aproximativ de două ori mai multă cantitate de roșii putrede. Abou Najm a remarcat că filtrele au ajutat la reducerea stresului termic și risipei de recoltă.

Pentru ca această abordare să funcționeze în practică, producătorii ar trebui să dezvolte panouri solare translucide care captează lumina albastră și permit luminii roșii să treacă. Matteo Camporese, profesor asociat la Universitatea din Padova, Italia și autor principal al unei lucrări pe această temă, a sugerat că celulele solare organice translucide, pe bază de carbon, ar putea funcționa. Aceste celule ar putea fi aplicate pe suprafețe precum sticla.