VIDEO Puiul de leu care „doarme”: are 28.000 de ani și este aproape perfect conservat
Un pui de leu de peșteră de aproape 28.000 de ani, descoperit înghețat în permafrostul siberian, este atât de bine conservat, încât încă i se mai văd mustățile.
Cercetătorii din Suedia sugerează că puiul, poreclit Sparta, se numără printre cele mai bine conservate animale din epoca glaciară descoperite vreodată. Dinții, pielea și țesuturile moi au fost mumificate de gheață. Până și organele i-au rămas intacte.
Sparta este unul dintr-o serie de pui de leu de peșteră (Panthera spelaea) care au fost găsiți îngropați în permafrostul din Yakutia, care se află în nord-estul Rusiei. Acesta a fost descoperit în 2018 de Boris Berejnev, care căuta colți de mamut prin tundra.
În ultimii ani, locuitorii din Siberia au scos din permafrost rinoceri lânoși, lupi, urși bruni, cai, reni și zimbri, iar unele dintre aceste carcase datează de acum 40.000 de ani.
Stepele înghețate din Siberia, cândva casă pentru multe specii de animale
În mod clar, aceste stepe înghețate au fost cândva casă pentru numeroase mamifere mari. De fapt, cu un an înainte de a-l găsi pe Sparta, lângă râul Semyuelyakh, Berejnev a găsit o altă carcasă de leu de peșteră la doar 15 metri distanță de aceasta.
Cercetătorii din Suedia, care au contribuit ulterior la analiza carcaselor, sugerează că atât Boris (primul leu găsit de Berejnev), cât și Sparta aveau maxim două luni când au murit.
Trupurile mumificate găsite în permafrost sunt unele dintre cele mai concludente dovezi pe care lumea științifică le are despre existența lor.
Dacă puii ar fi avut șansa să crească, experții cred că blana lor ar fi avut, probabil, mai mult gri deschis pentru a-i ajuta să se camufleze în Arctica Siberiană.
Prezența unei coame este importantă pentru că dă detalii spune structurile sociale ale leilor de peșteră. De exemplu, dacă trăiesc singuri sau în grupuri cu ierarhii clare.
Există chiar și o pictură specială în peștera Chauvet din Franța, din epoca glaciară, care înfățișează doispezece lei de peșteră, atât masculi, cât și femele, în timp ce vânează zimbri.
„Vânătoarea în grupuri poate fi mai eficientă decât vânătoarea solitară atunci când prada este mare”, au declarat oamenii de știință.