Viața dincolo de sistemul nostru solar, o enigmă. Ce șanse sunt să o găsim, de fapt
Povestea despre căutarea și găsirea vieții în cel mai studiat sistem planetar dincolo de al nostru a avut parte de o întorsătură bruscă, recent.
Luând în considerare factorii neglijați anterior, noile cercetări resping teoria că planete precum TRAPPIST-1 e au fost cândva atât de fierbinți pe cât se credea, astfel încât crustele lor s-au transformat în oceane de magmă și au evacuat toată apa în spațiu.
Probabil că cea mai importantă întrebare în ceea ce privește căutarea vieții dincolo de sistemul nostru solar este dacă are rost să ne uităm la aceste stele comune de tip M, cunoscute sub numele de pitice roșii.
Sistemul TRAPPIST-1, adică șapte planete stâncoase care orbitează o stea de tip M la doar 40 de ani lumină distanță, este punctul zero pentru această dezbatere, cu trei planete în zona în care temperaturile sunt în prezent potrivite pentru viață.
Oamenii de știință, împărțiți în două tabere
Din păcate, s-au ridicat obiecții, susținându-se că orice planetă din „zonele locuibile” ale piticelor roșii și-ar fi pierdut cu mult timp în urmă atmosfera, făcându-le, până la urmă, incompatibile cu viața.
Dacă acesta este cazul, probabil că oamenii de știință își pierd timpul investigând aceste sisteme pentru semne de viață și ar trebui să se concentreze asupra celor câteva stele de tip F, G și K.
Un nou model al atmosferelor planetelor din sistemul TRAPPIST-1 respinge teoria că acestea ar fi ajuns vreodată să fie fierbinți.
Nu toată lumea a renunțat la sistemul TRAPPIST-1, totuși. Prin urmare, el poate avea, în continuare, potențial pentru viață.
Planetele ar fi atins totuși temperaturi incompatibile cu viața la un moment dat. Cu toate acestea, nu atât de mult încât să piardă toată apa.
În consecință, odată ce s-au răcit, vulcanii ar fi putut evacua o parte din apă în atmosferă, dar aceasta ar fi putut reveni sub formă de ploaie.