03 mai 2022 | 18:41

Oamenii de știință încearcă să le spună extratereștrilor unde se află Pământul: ce au în plan

ACTUALITATE
Oamenii de știință încearcă să le spună extratereștrilor unde se află Pământul: ce au în plan

Dacă o persoană este pierdută în sălbăticie, are două opțiuni. Poate căuta civilizație sau s-ar putea face ușor de observat provocând un incendiu sau scriind AJUTOR cu litere mari. Pentru oamenii de știință interesați de întrebarea dacă există extratereștri inteligenți, opțiunile sunt aproape aceleași. Iată cum încearcă oamenii de știință să le spună extratereștrilor unde se află Pământul.

De peste 70 de ani, astronomii scanează pentru semnale radio sau optice de la alte civilizații în căutarea inteligenței extraterestre, numită SETI. Majoritatea oamenilor de știință sunt încrezători că viața există în multe dintre cele 300 de milioane de lumi potențial locuibile din galaxia Calea Lactee, conform NASA. De asemenea, astronomii cred că există o șansă ca unele forme de viață să fi dezvoltat inteligență și tehnologie. Dar nu au fost detectate semnale de la o altă civilizație.

În timp ce SETI a fost de multă vreme o parte a științei de masă, METI, sau mesageria inteligenței extraterestre, a fost mai puțin obișnuită.

Astronomii au transmis primul mesaj radio conceput pentru “urechile” extraterestre de la Observatorul Arecibo din Puerto Rico în 1974. Seria de 1 și 0 a fost concepută pentru a transmite informații simple despre umanitate și biologie și a fost trimisă către clusterul globular M13. Deoarece M13 se află la 25.000 de ani lumină distanță, experimentul n-a dat roade.

Oamenii de știință le trimit mesaje extratereștrilor

Pe lângă aceste încercări intenționate de a trimite un mesaj extratereștrilor, la aproape o jumătate de secol după mesajul de la Arecibo, două echipe internaționale de astronomi plănuiesc noi încercări de comunicare extraterestră. Unul folosește un nou radiotelescop gigant, iar celălalt alege o nouă țintă. Unul dintre aceste mesaje noi va fi trimis de la cel mai mare radiotelescop din lume, din China, cândva în 2023. Telescopul, cu un diametru de 500 de metri, va transmite o serie de impulsuri radio pe o zonă largă de cer. Aceste impulsuri pornit-oprit sunt ca 1-urile și 0-urile informațiilor digitale.

Mesajul se numește „Beacon in the Galaxy” și include numere prime și operatori matematici, biochimia vieții, forme umane, locația Pământului și un marcaj de timp. Echipa trimite mesajul către un grup de milioane de stele din apropierea centrului galaxiei Calea Lactee, la aproximativ 10.000 până la 20.000 de ani lumină de Pământ.

În timp ce acest lucru maximizează numărul de potențiali extratereștri, înseamnă că vor trece zeci de mii de ani până când Pământul poate primi un răspuns. Cealaltă încercare vizează doar o singură stea, dar cu potențialul unui răspuns mult mai rapid. Pe 4 octombrie 2022, o echipă de la Stația terestră de satelit Goonhilly din Anglia va transmite un mesaj către steaua TRAPPIST-1.

Această stea are șapte planete, dintre care trei sunt lumi asemănătoare Pământului, ceea ce înseamnă că ar putea găzdui, de asemenea, lichide și potențial viață. TRAPPIST-1 se află la doar 39 de ani lumină distanță, așa că ar putea dura până la 78 de ani pentru ca viața inteligentă să primească mesajul și Pământul să primească răspunsul.