Vestea bună pentru românii care vor să-și schimbe buletinul, permisul de conducere sau pașaportul, confirmată oficial
România face pași importanți spre reducerea birocrației și eliminarea dosarului cu șină, iar cea mai importantă etapă pentru materializarea acestui efort este implementarea cloud-ului guvernamental, menit să eficientizeze interacțiunea dintre instituții.
În momentul de față, românii care vor să-și schimbe buletinul, cartea de identitate, permisul de conducere sau să obțină pașaportul, trebuie să pună laolaltă o serie stufoasă de documente, acte care, aproape de fiecare dată, au fost eliberate tot de către autoritățile române. Cu alte cuvinte, ar trebui să aibă deja acces la toate acele informații. Din păcate, până când se va implementa un cloud guvernamental, ne vom plimba în continuare de la o instituție la alta cu hârtiile.
Cloud-ul guvernamental, cel mai important pas pentru reducerea birocrației în România
„Prima dată ai nevoie de baze de date, asta face cloud-ul, în general. În primă fază, cu Banca Mondială, cel puţin 30 de instituţii intră în aceste baze de date. Pot da ca exemplu MAI-ul, cu tot ce înseamnă Evidenţa Populaţiei: paşapoarte, buletine, permise de conducere.
Urmează analiza în care am luat cele mai cerute documente din România. Analiza este în stadiu avansat şi urmează ca MAI, MAE, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii să poată să aplice cu consultanţă şi consiliere directă de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, al specialiştilor noştri şi al celor de la ARR, ca să fie un sistem integrat, 360 de grade, să nu mai fie fiecare instituţie cu softul ei, cu baza ei de date.
Etapa a doua este interoperabilitatea bazelor de date, care e a doua linie de finanţare scoasă în dezbatere publică.
A treia e capacitatea de procesare şi viteza de calcul, pentru că vorbim de date extrem de complexe şi un volum uriaş de date, iar pentru a putea să fie accesate instant, la un click distanţă, avem nevoie de această putere de procesare.
Ultimul element, cel mai important, e partea de securitate cibernetică. Datele noastre vor fi protejate de cea mai nouă tehnologie, care va fi valabilă şi în 2030.
Într-o formulă în care le vom face extrem de organizat, vom putea să le ducem la îndeplinire până în 2026, urmând ca ele să funcţioneze cel puţin 10 ani.
De birocraţie m-am lovit când am intrat în Guvern, de birocraţie m-am lovit în fiecare zi a vieţii mele, şi era visul meu, atunci când eram adolescent şi tânăr în administraţia publică, să ajungem în stadiul în care să nu mai omorâm dezvoltarea României cu hârţogăraie”, a declarat Bogdan Ivan, Ministrul Digitalizării, Cercetării şi Inovării, la DC NEWS.
Câți bani intră în cloud-ul guvernamental
În ceea ce privește investiția din spatele acestei inițiative care ar trebui să-ți aducă buletinul nou, permisul sau pașaportul la un click distanță, detaliile pe marginea subiectului au fost oferite la începutul lunii trecute.
„177 milioane de euro pentru digitalizarea României. Astăzi am semnat contractul de finanțare pentru migrarea datelor în Cloud-ul Guvernamental. Este o zi istorică pentru debirocratizarea României și pentru viitorul digital al țării noastre.
Digitalizarea României este un proiect care reformează din temelii instituțiile publice și serviciile publice oferite cetățenilor. Fără timp pierdut, fără stat la cozi și fără dosare cu șină!”, a anunțat ministrul Digitalizării, Cercetării și Inovării pe pagina proprie de Facebook.