Cloudul guvernamental, mai aproape de realitate, după ce zeci de instituții publice și ministere au refuzat să participe

Cloudul guvernamental, mai aproape de realitate, după ce zeci de instituții publice și ministere au refuzat să participe

Autoritățile române lucrează de mai mulți ani la ideea adoptării unui cloud guvernamental care să faciliteze comunicarea și transferul de informații între instituțiile și autoritățile statului. Acum, printr-o ordonanță de urgență adoptată de Guvern, acesta a ajuns mai aproape de materializare.

Noua Ordonanță de Urgență pe marginea cloud-ului guvernamental a fost confirmată de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja. Ca utilitate, noul OUG stabilește cadrul legal de organizare și funcționare a infrastructurilor informatice și a serviciilor de tip cloud în procesul de transformare digitală a instituțiilor din România.

Ce este cloud-ul guvernamental

„Este rezultatul unui amplu efort care a inclus mai multe versiuni puse în transparență, o consultare publică săptămâna trecută, runde de discuții cu experții Băncii Mondiale, ai Comisiei Europene, cu societatea civilă și mediul privat. Avem conștiința că această versiune include principalele elemente care au fost solicitate în toate aceste discuții. În primul rând, o componentă de cloud hibrid, care permite implicarea mediului privat, prin soluții inovatoare, prin furnizarea de servicii de cloud pentru instituții publice și printr-o interconentare la nivelul serviciilor cu cloud-ul privat guvernamental. De asemenea, include o componentă, așa cum este definită în PNRR, prin care există un cloud privat guvernamental, administrat de statul român”, a afirmat Sebastian Burduja.

Aproximativ jumătate de miliard de euro se vor investi în acest cloud guvernamental, iar adoptarea ordonanței de urgență este un jalon foarte important pentru obținerea banilor din PNRR. Mai rămâne semnarea acordului de finanțare pentru această investiție. „Un contract care va fi semnat până pe 30 iunie între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, STS și SRI – cele patru entități responsabile, prin PNRR, pentru implementarea acestei investiții”, a mai explicat Burduja.

Este important de reținut că, anterior acestui anunț, nu mai puțin de 108 de autorități și instituții publice din România, conform profit.ro, inclusiv structuri aflate sub autoritatea acestora, și-au manifestat reticența tranziției sau îmbrățișării cloudului guvernamental. La această cifră și manifestare de neîncredere la adresa planului guvernamental s-a ajuns în urma unui chestionar care a trebuit completat de către toate instituțiile și organismele bugetare din subordinea statului român, menit să faciliteze dimensionarea cât mai precisă a hardware-ului și software-ului din cloud-ul guvernamental.

Ca referință, analiza și dimensionarea arhitecturii cloud-ului guvernamental vor fi realizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), în cooperare cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Serviciul Român de Informații (SRI), prin Centrul Național Cyberint