Ungurii, mai amărâți ca noi: vin aici să cumpere mâncare și să alimenteze. Ce se întâmplă, de fapt, la ei
Nu cu mult timp în urmă, presa relata despre românii care locuiesc în proximitatea graniței cu Ungaria și care preferă să-și facă cumpărăturile de acolo. Ei bine, roata s-a întors. Acum ungurii par să fie mai necăjiți ca noi, din punct de vedere financiar, și vin aici pentru a beneficia de prețuri mai mici, atât la alimente, cât și la combustibil.
Situația financiară a Ungariei pare să traverseze o perioadă marcată de probleme. Moneda lor națională, forințul, este volatil și a înregistrat pierderi semnificative în ultima vreme, ajungând chiar să atingă pragul minim istoric.
Practic, de aici începe tot dezastrul. Pe fondul unei inflații extrem de agresive, una de top în Europa, cu o monedă națională a cărei putere este prăbușită, oamenii sunt din ce în ce mai împovărați, iar criza costului vieții este tot mai greu de suportat pentru ei.
Când te confrunți cu scumpiri masive în economie, iar moneda națională atinge praguri minime, apare în mod automat scăderea puterii de cumpărare și, practic, sărăcirea populației fiindcă banii nu mai au aproape nicio valoare.
Așa se face că acum mulți vecini unguri trec granița la noi în țară pentru a se aproviziona atât cu produse alimentare, cât și cu benzină sau motorină, prețurile la noi fiind mult mai avantajoase decât la ei acasă.
În România, salariile sunt mai mari și prețurile mai mici
Mai mult, numeroși unguri preferă să vină să și muncească la noi, datorită salariilor mult mai atractive.
„Aici câștig mult mai bine și e mai aproape. Debrecen e la aproape 60 de kilometri, și e prea departe. Aici, dus-întors, fac zilnic 40 de kilometri. Că acolo unde stăm noi nu găsim deloc locuri de muncă”, spune Dora Szekey, angajată din Ungaria, care locuiește la 10 kilometri de graniță și s-a angajat împreună cu soțul ei în Oradea, la o fabrică, fiecare dintre ei beneficiind aici de un salariu de 1.000 de euro, potrivit Știrileprotv.ro.
Interesant este că, în urmă cu mai multe luni, când în Ungaria erau în vigoare măsuri precum plafonarea prețurilor la alimente, mulți români mergeau acolo pentru cumpărături, dar s-a demonstrat într-un timp relativ scurt că astfel de măsuri sunt mai nocive pentru economie decât dacă lași prețurile libere, deși asiști la o creștere.
La vremea aceea, mulți români cereau și ei acasă să beneficieze de prețuri plafonate, dar probabil au văzut ce s-a întâmplat apoi în Ungaria și au renunțat la idee. Pot apărea inclusiv penurii alimentare dintr-o astfel de decizie, nici pe departe nu sunt rezolvate problemele financiare reale ale oamenilor.