18 oct. 2023 | 11:36

Un aliment ar putea fi interzis în România. Amendă de 20.000 de lei pentru cei care îl vând

ACTUALITATE
Un aliment ar putea fi interzis în România. Amendă de 20.000 de lei pentru cei care îl vând

Un aliment ar putea fi interzis în România, iar cei care ar continua să îl vândă, în ciuda interdicției, ar urma să fie sancționați cu amenzi de 20.000 de lei sau chiar cu închiderea activității, potrivit unui proiect de lege ce a primit aviz favorabil, marți, în Comisia pentru Agricultură a Senatului.

Ce aliment ar putea fi interzis în țară

Proiectul de lege prevede interzicerea comercializării cărnii sintetice obținute în laborator din celulele de la animale, plus sancțiuni contravenționale de la 20.000 lei sau chiar închiderea activității operatorului economic care comercializează astfel de produse alimentare.

De asemenea, proiectul de lege prevede o obligație pentru toate magazinele alimentare din țară – să afișeze pe eticheta produselor din carne prețul lor de achiziție, atât din piața internă, cât și din piața externă.

Interdicția referitoare la carnea sintetică nu se aplică deocamdată. După avizul favorabil primit în Comisia pentru Agricultură a Senatului României, proiectul de lege inițiat de Partidul Social Democrat (PSD) va merge în plenul Senatului.

Deocamdată, carnea sintetică este produsă doar în laboratoare din Statele Unite ale Americii, Canada și Singapore.

Interdicția, susținută de unii, criticată de alții

Președintele comisiei de agricultură din Senat, George Scarlat, speră ca în țară să nu existe astfel de produse pe care le consideră dăunătoare și susține că își dorește o agricultură tradițională în România.

„Suntem hărăziți de bunul Dumnezeu să avem încă o agricultură spre tradițional, să avem ce produce. Românii cresc porci pe bătătură, mănâncă cârnați.

Instituții ale statului care spun că orice produs care se ingurgitează și nu-ți produce moartea subită e aliment. Era la modă vita argentiniană și chiar dacă aveam un antricot de la o văcuță autohtonă, o vindeam ca vită Argentiniană. Doar aia se căuta.”, a spus George Scarlat.

Pe de altă parte, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dănuț Păle, susține că ar fi momentul ca românii să înceapă să cumpere care făcută în laborator. Există argumente potrivit cărora carnea sintetică ar ajuta la reducerea nivelului de poluare.

Între timp, o companie germană a cerut luna trecută licenţa pentru a produce carne sintetică în Uniunea Europeană. Carnea de cultură intră sub incidența Regulamentului UE referitor la alimentele noi. Prin urmare, produsul va trebui să treacă printr-un proces de aprobare ce va dura cel puțin 18 luni.