27 aug. 2023 | 22:27

Se mai fac bani din afacerile în agricultură? Decizie de la vârful țării, se schimbă foaia pentru firme și angajați

ACTUALITATE
Se mai fac bani din afacerile în agricultură? Decizie de la vârful țării, se schimbă foaia pentru firme și angajați

Agricultura românească, o ramură vitală pentru economia națională, traversează o perioadă dificilă, afectată fiind de inflație, dar și de consecințele războiului din țara vecină. Mulți români se întreabă dacă mai e rentabil să ai o astfel de firmă, mai ales în contextul importului de cereale din Ucraina.

Zilele acestea, autoritățile de la București au luat o decizie importantă care vizează în mod direct românii care au businessuri în acest sector de activitate, iar perspectivele pentru ei par a fi cât se poate de bune.

Este vorba despre faptul că ai noștri au hotărât să ceară Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina.

Mai mult decât atât, veștile bune pentru agricultorii noștri continuă. Ministrul Agriculturii vorbește și despre o subvenţie de 30 de euro/tonă la exportul de cereale. Această măsură ar reprezenta un veritabil sprijin pentru firmele autohtone.

Anunțul oficial vine de la Guvern, iar decizia e discutată deja la nivel internațional

“Am semnat la Varşovia un acord prin care toate cele cinci state afectate de război solicită prelungirea importurilor de cereale din Ucraina până la sfârşitul anului, iar lucru acesta se află deja în analiza Consiliul European. În perioada aceasta la Bruxelles este o perioadă de vacanţă, dar sunt convins că începând cu data de 28 august se vor reîntâlni şi aceste probleme urgente pentru fermieri vor fi puse pe tapet.

Săptămâna viitoare voi avea din nou o videoconferinţă cu colegii mei din cele cinci state, unde se vor discuta cele două subiecte pe care le-am avut în Consiliul de Miniştri, respectiv derogarea de la a nu lăsa 4% teren pârloagă în România şi prelungirea interdicţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina (…)

Ministrul ucrainean al Agriculturii a spus în videoconferinţa pe care am avut-o că România nu este piaţă de desfacere pentru cerealele din Ucraina, acestea nu sunt destinate pieţei din România şi atunci nu ştiu ce ar putea împiedica prelungirea interdicţiei de la 15 septembrie până la sfârşitul anului.

Cred că lucrurile sunt foarte clare şi CE nu ar avea niciun argument, lucru pe care l-am spus şi CE, dar l-am înştiinţat şi pe comisarul european pe agricultură, Janusz Wojciechowski”, a spus ministrul Agriculturii.

De altfel, oficialul subliniază faptul că e la zi cu problemele fermierilor noștri, fiind conștient de faptul că aceștia se confruntă și cu provocări financiare mai mari, ce le pun dificultăți în activitate. De exemplu, amintește ministru, vorbim despre o creștere a costului cu transportul. Tocmai pentru a le veni în ajutor, se vorbește despre acea subvenție amintită mai sus.

”De aceea am solicitat comisarului inclusiv acordarea unui sprijin de 30 euro pe tona de cereale pentru exportul cerealelor din România, având în vedere creşterea preţurilor la transport pentru fermierii români. Putem vedea pe bursă că preţul unei tone de cereale este de 200 de euro, iar aproape 50-60 euro reprezintă costuri cu transportul, diferenţa fiind foarte mare faţă de anii precedenţi. Astfel, în Consiliul de miniştri, din data de 17 sau 18 septembrie voi reveni cu această solicitare. Consider că suntem îndreptăţiţi, ca stat, să dăm fermierilor români acest ajutor, dacă aproape 70% din tranzitul cerealelor din Ucraina s-a mutat pe teritoriul României”, a mai punctat oficialul guvernamental.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele