Trucul pe care trebuie să-l știe toți românii cu rate la bănci: așa scapi mai ușor de datorii
Foarte mulți români au rate la bănci și majoritatea este ancorată în credite ipotecare ce au devenit nesustenabile pe termen lung, din cauza exploziei dobânzilor. După aproximativ un an în care a crescut indicele ROBOR și a tras după el dobânzile practicate de bănci, acum se întâmplă același lucru și cu IRCC.
În ultimele luni, tot mai mulți români au început să întâmpine dificultăți în a-și achita ratele la bănci, după ce, nu de puține ori, valoare lor aproape că s-a dublat. Cei care au avut credite cu dobânzi calculate în funcție de IRCC au mai avut câteva luni de liniște, dar dezastrul financiar i-a ajuns din urmă și va continua și în lunile care urmează. Este inevitabil. Din fericire, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a micșora impactul.
Soluția pentru ratele românilor
La momentul de față, indicele IRCC a atins pragul de 5,71%, cu mențiunea că va mai crește din nou de la 1 aprilie, trimestrial. În acest context, aproximativ jumătate de milion de români au primit înștiințări că ratele lor au crescut cu câteva sute de lei.
În cazul în care ești afectat și tu de această situație, mai mulți experți economici au atras atenția asupra câtorva aspecte importante, soluții la care poți apela. În următoarele trei luni, românii care au credite în lei și rata calculată prin IRCC, au un mecanism relativ simplu pe care trebuie să-l adopte pentru a-și micșora sarcina financiară.
„În primii ani ai împrumutului dobânda reprezintă un procent foarte mare din rată. Astfel, dacă reuşim să facem o plată anticipată, atenţie, cu reducerea perioadei şi să acoperim partea principală vom scăpa, astfel, de o lună din credit”, conform Observator News.
Cu alte cuvinte, dacă luăm ca referință un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, rata ajunge la aproximativ 1500 de lei. Din valoarea ei, mai ales în primii ani, aproximativ 250 de lei reprezintă principalul, iar restul este dobânda. Cine plătește anticipat cei 250 de lei, cu reducerea perioadei, scapă mai repede de datorii.
„Câteva capcane în care pică lumea: consideră că trebuie să te duci cu trei rate, trebuie să te duci cu bani mulţi. Nu e adevărat. Ideal este să faci plata anticipată a doua zi după scadenţă. Explicaţia e foarte simplă. Din toate plăţile anticipate, banca întâi îşi va trage dobânda de la ziua scadenţei până la ziua în care ai făcut plata”, a spus Adrian Asoltanie, consultant financiar, pentru sursa citată.