21 dec. 2023 | 10:27

Toți românii îl mănâncă, dar a fost interzis o sută de ani în SUA. Povestea interesantă a fructului controversat

ACTUALITATE
Toți românii îl mănâncă, dar a fost interzis o sută de ani în SUA. Povestea interesantă a fructului controversat

Mulți americani nu au gustat niciodată aroma de coacăze negre. Iată povestea fructului controversat.

Coacăzele negre (Ribes nigrum) sunt fructe de pădure mov mici care cresc pe arbuști de foioase originari din nordul Europei și din Asia. Sunt bogate în vitamina C, iar aroma lor puternică este la fel de delicioasă atunci când sunt consumate crude sau folosite la gătit. Acum, un element de bază al bucătăriei britanice și al multor alte bucătării europene, nu veți găsi lipsă de produse care conțin coacăze negre, de la gemuri la băuturi alcoolice, pe rafturile magazinelor alimentare.

De ce au fost interzise fructele

Deși plantele de coacăză neagră nu sunt originare din SUA, ele au fost la un moment dat un favorit al cultivatorilor de fructe, în special în statul New York. S-a estimat că aproape 3.000 de hectare au fost date cultivării coacăzelor negre și coacăzelor albe, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Dar a fost o problemă. O ciupercă începea să atace pădurile de pini extrem de importante care erau esențiale pentru industria lemnului din SUA, iar arbuștii Ribes au fost considerați vinovați.

Rugina de pin alb este cauzată de ciuperca Cronartium ribicola și este o veste proastă pentru pini. Pentru a-și finaliza ciclul de viață, ciuperca trebuie să infecteze atât un tufiș de coacăze sau agrișe, cât și un pin, așa că are sens ca horticultorii să fie îngrijorați de cultivarea acestor plante în imediata apropiere.

Încurajat de apelurile din partea industriei forestiere de a-și proteja mijloacele de trai ale lucrătorilor, guvernul federal a luat măsuri decisive. La începutul anilor 1900, cu competențele care i-au fost acordate prin Actul de carantină a plantelor din 1912, Departamentul Agriculturii a început să interzică creșterea coacăzelor negre și a plantelor similare.

După cum a rezumat Warren V. Benedict în cartea din 1981, History of White Pine Blister Rust Control – A Personal Account, „Așadar, descoperirea a câțiva pini mici infectați cu rugina blisterului a fost să declanșeze o luptă gigantică pentru a proteja pinii albi ai Americii, o lupta care a fost dusă de la o coastă la alta de 70 de ani”.

Este dificil de stabilit o dată precisă, dar multe surse citează 1911 ca fiind anul în care a început marea interdicție a coacăzelor negre. Ceea ce știm este că multe documente guvernamentale din anii 1920 și 30 menționează interzicerea și eforturile de a limita răspândirea ruginii blistere și că oamenii de știință explorau, de asemenea, modalități de eradicare a plantelor.

Vezi și: A cumpărat coacăze de la Lidl, dar a avut un șoc după ce a deschis cutia. Ce a găsit înăuntru, de fapt

Coacăzele negre au revenit pe mesele americanilor

Lucrurile au început să pară bine pentru iubitorii de coacăze negre la mijlocul secolului al XX-lea, când au început să se dezvolte soiuri rezistente la boli. Dar temerile legate de amenințarea pentru pini erau încorporate de ceva vreme în memoria oamenilor până atunci, plus faptul că majoritatea consumatorilor nu gustaseră niciodată o coacăză neagră și, prin urmare, nu cereau reintroducerea lor. În 1966, guvernul a permis statelor individuale să ridice interdicția, dar progresul a fost lent.

În statul New York, cândva centrul culturii de coacăze negre din țară, interdicția a fost ridicată în 2003, în mare parte datorită eforturilor unui bărbat: Greg Quinn. După ce a colaborat cu cercetătorii de la Universitatea Cornell pentru a confirma că plantele ar putea fi într-adevăr cultivate în siguranță, Quinn a început să facă lobby guvernului statului pentru a anula interdicția.

Prin intermediul mărcii sale CurrantC™, Quinn produce și susține acum produse din coacăze negre – dar acest lucru nu este fără dificultăți, într-o țară în care majoritatea oamenilor, dacă ar fi întrebați, încă nu ar putea descrie aroma fructelor de pădure.

Vezi și: Afacerea cu care românii pot da lovitura în acest sezon. Aceste fructe deosebit de dulci și aromate se vând ca pâinea caldă

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele