14 dec. 2023 | 16:01

Toți românii cu centrale termice de apartament trebuie să știe. Când se interzic, ce s-a decis la Bruxelles

ACTUALITATE
Toți românii cu centrale termice de apartament trebuie să știe. Când se interzic, ce s-a decis la Bruxelles

Recent, Comisia Europeană a anunțat un pachet de măsuri amplu care îi vizează pe toți cei care au centrale termice în apartament.

Măsurile sunt menite să revoluționeze eficiența energetică a clădirilor în statele membre ale Uniunii Europene.

Vezi și: Care este cea mai bună centrală termică? Detaliile la care trebuie să fii atent, aşa vei avea mereu cald în casă

Adio, centrale termice

Aceste decizii vizează eliminarea treptată a carburanților fosili din sistemele de încălzire și îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor.

Una dintre prevederile esențiale ale acordului se referă la interzicerea, începând din 2040, a centralelor termice ce utilizează gaze naturale în Uniunea Europeană.

Această interdicție se aplică inclusiv clădirilor care dispun deja de astfel de sisteme. De asemenea, începând din 2030, nici noile construcții nu vor mai putea folosi aceste tipuri de sisteme, informează avocatnet.ro.

Vezi și: Ce s-ar întâmpla cu centralele termice în România de la 1 ianuarie 2024. UE a luat decizia și vrea o Europă eficient energetică

Ce altceva s-a mai decis la Bruxelles

O altă modificare importantă este directiva revizuită care va fi emisă ca urmare a acordului. Aceasta va impune o serie de măsuri care vor sprijini guvernele din UE să îmbunătățească performanța energetică a clădirilor, cu accent pe cele cu performanțe slabe.

Principalele puncte ale directivei includ:

  • Fiecare stat membru va trebui să-și adopte propria traiectorie națională pentru reducerea consumului de energie primară al clădirilor rezidențiale, cu obiective cuprinse între 16% și 22% până în 2035.
  • Măsurile naționale trebuie să asigure că cel puțin 55% din reducerea consumului de energie primară provine din renovarea clădirilor cu performanțe energetice slabe.
  • În ceea ce privește clădirile nerezidențiale, se vor impune standarde minime de performanță energetică pentru a îmbunătăți progresiv parcursul acestora. Se estimează renovarea a 26% dintre clădirile cu performanțe energetice slabe până în 2033.
  • Pentru a elimina treptat utilizarea combustibililor fosili pentru încălzire și răcire, cazanele pe bază de combustibili fosili vor fi interzise complet până în 2040.

Aceste schimbări se vor reflecta și în modificarea standardelor de construcție. Clădirile noi, atât rezidențiale, cât și nerezidențiale, vor trebui să aibă emisii zero din combustibili fosili, începând cu anumite termene din 2028 și 2030.

De asemenea, se va impune instalarea treptată a tehnologiei solare pentru clădirile existente, acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic și economic.

Totodată, noul regulament va modifica și sistemul de certificare energetică, impunând un model comun la nivelul Uniunii Europene pentru certificarea clădirilor din punct de vedere energetic.

Aceste măsuri reprezintă un pas esențial către o infrastructură energetică mai sustenabilă și mai eficientă în Uniunea Europeană, contribuind semnificativ la reducerea amprentei de carbon și la promovarea unui mediu mai curat și mai sănătos pentru generațiile viitoare.

Vezi și: Centralele termice devin istorie? Alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele