Telescopul James Webb a descoperit cea mai rece gheață din univers: adăpostește molecule esențiale pentru viață
Telescopul spațial James Webb a descoperit încă o curiozitate cosmică superlativă: cea mai rece gheață din universul cunoscut.
Potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Astronomy, această gheață interstelară are o temperatură de minus 262 de grade Celsius.
Formațiunile au fost găsite ca parte a unui nor molecular care formează stele, ce se află într-o regiune a spațiului numită Chamaeleon I, în partea de sud a constelației Chamaeleon, la aproximativ 500 de ani lumină de Pământ. Datorită camerei puternice cu infraroșu apropiat (NIRCam) de la Webb și a unui fundal iluminator de lumină stelară, astronomii au reușit să repereze moleculele înghețate care ar fi trecut neobservate până acum.
James Webb ar fi putut descoperi viață în univers
„Gheața apare ca scăderi pe un continuum de lumină stelară de fundal”, a declarat coautorul studiului Klaus Pontoppidan de la Institutul de Știință al Telescopului Spațial, într-un comunicat.
„În regiunile atât de reci și dense, o mare parte din lumina stelei de fundal este blocată, iar sensibilitatea extraordinară a lui Webb a fost necesară pentru a detecta lumina stelelor și, prin urmare, a identifica gheața din norul molecular”.
Gheața include și elemente vitale pentru formarea unei planete locuibile, cunoscute în mod colectiv sub numele de CHONS: carbon, hidrogen, oxigen, azot și sulf. Oamenii de știință au descoperit că gheața a venit sub formă de molecule organice, precum metanol și posibil etanol, precum și alți compuși esențiali pentru viață, inclusiv dioxid de carbon, amoniac, metan și, desigur, apă.
Acest lucru ar putea avea implicații masive asupra înțelegerii noastre a apariției vieții în univers, spun oamenii de știință.
„Identificarea moleculelor organice complexe, cum ar fi metanolul și potențial etanolul, sugerează, de asemenea, că numeroasele sisteme stelare și planetare care se dezvoltă în acest nor vor moșteni molecule într-o stare chimică destul de avansată”, a explicat coautorul studiului Will Rocha, astronom la Observatorul din Leiden, în declarație.
„Acest lucru ar putea însemna că prezența precursorilor moleculelor prebiotice în sistemele planetare este un rezultat comun al formării stelelor, mai degrabă decât o caracteristică unică a propriului nostru sistem solar”.