Stațiunea numită și „Fabrica de sănătate” de pe vremea romanilor își regăsește gloria de altădată. Căzută în ruină, acum e schimbată spectaculos
România dispune de numeroase locuri în care poți ajunge cu ușurință și care te pot vrăji cu peisajele pe care le oferă. De asemenea, în unele dintre ele, poți merge la terapie naturală, iar dintre acestea face parte și stațiunea numită „fabrica de sănătate” care a reușit să renască din propriile ruine.
„Fabrica de sănătate”, așa cum mai este cunoscută în popor este stațiunea ca a reușit să reînvie din propria cenușă, la fel ca o pasăre Phoenix a turismului românesc. Călimănești-Căciulata, căci despre ea este vorba, este o stațiune care se află la o distanță de aproximativ 20 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, pe Valea Oltului.
Această stațiune a reușit să atragă din nou turiștii, tot mai mulți români și străini alegând acest loc ca destinație turistică, ajungând să fie la fel de apreciată ca în perioada comunismului. Chiar dacă acest loc reprezintă cea mai mare bază de tratament din Oltenia, el a fost uitat de mulți dintre români care au ales alte destinații, de cele mai multe ori peste granițele țării.
Stațiunea prezintă numeroase izvoare termale, astfel că aceasta a fost supranumită fabrica de sănătate. Apele de aici sunt considerate diferite, datorită faptului că tratează mai multe afecțiuni. Izvoarele acestei ape au fost descoperite, după cum spun legendele, de către un cioban.
Stațiunea care îți oferă „fabrica de sănătate” cu ape miraculoase
Acesta se numea Căciulă și, de fiecare dată când ajungea cu vitele și oile în preajma lor, le lăsa să se scalde acolo. Ca un miracol, acestea nu mai erau bolnave după aceea. Nu a trecut mult timp până când locul a devenit foarte cunoscut, iar oamenii au început să meargă să se trateze acolo. Potrivit unui profesor de geografie, apa care se regăsește în stațiunea Călimănești-Căciulata stimulează musculatura. .
„Cu ajutorul apei se stimulează musculatura care, în diferite stadii de boală, prezintă fie o rigiditate musculară, fapt ce face ca procesele de metabolism să fie încetinite”, după cum a declarat profesorul Gheorghe Lazăr.
Tot legenedele afirmă că în trecut, inclusiv prinții și împărații ajungeau aici pentru a se trata. De asemenea, soldații aflați pe câmpul de luptă în timpul războaielor mondiale ajungeau aici pentru a-și trata rănile dobândite pe front.
Ceea ce puțini probabil știu este faptul că există și o stradă care este denumită aleea de cură, fiind cea care unește izvoarele dintre parcul Hotel Centra și care ajunge până la Căciulata, la adăpostul pădurii care o înconjoară.
Odată ajunși pe acest drum, veți putea observa Vila Cantacuzino, construcție care a fost ridicată la sfârștiul secolului al XIX-lea, iar potrivit primarului, oameni din înalta societate ajungeau deseori pe acolo, chiar dacă stațiunea nu mai are același succes ca în acele vremuri.