26 iul. 2023 | 17:16

Spitalul de Urgență din România ”îngropat” de un manager cu 8000 de euro pe lună: medicii, supravegheați ca hoții

ULTIMA ORĂ
Spitalul de Urgență din România ”îngropat” de un manager cu 8000 de euro pe lună: medicii, supravegheați ca hoții

Alexandru Calancea, managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, a decis ca timp de două săptămâni cardiologii: Laurian Blaga și dr. Paul Turcoman să fie monitorizați în permanență de către o angajată a instituției, „pentru a intelege ce înseamnă cardiologia intervențională”, au transmis cei doi medici pe pagina de Facebook. În replică managerul a transmis într-un comunica de presă citat de Monitorul de Suceava că și alți medici sunt monitorizați obiectivul fiind dimensionarea statului de funcții și determinarea gradului de încărcare a personalului, raportat la nevoile curente”.

Medicii cardiologi,  monitorizați la fiecare pas

Medicii cardiologi intervenționiști Laurian Blaga și Paul Turcoman din cadrul SJU Suceava au anunțat, marți, pe Facebook că s-a decis ca activitatea lor să fie monitorizată timp de două săptămâni pentru a înțelege ce înseamnă cardiologia intervențională și spun că această măsură nu este una normală.

„Întrucât șicanările continuă într-un mod mai birocratic pentru a masca intențiile reale ce sunt în defavoarea noastră, am lăsat la o parte orice neînțelegere și ne-am făcut datoria pentru Suceava, efectuând 165 de pacienți cronici si 83 de pacienți acuți din luna mai și până în prezent, munca considerată prea puțină de către conducere .întrucât începând de astăzi ne este monitorizată activitatea timp de 2 săptămâni pentru a înțelege ce înseamnă cardiologia intervențională.

Ironic este faptul că domnul manager, cardiolog de meserie, ar trebui să aibă habar despre ce se întâmplă aici, cel puțin teoretic”, au postat cei doi pe Facebook.

Cei doi explică faptul să se simt șicanați la locul de muncă prin măsura decisă de managerul spitalului. Acesta a decis ca timp de două săptămâni cei doi să fie monitorizați pas cu pas de o angajată a spitalului.

Conform dispoziției, „obiectivele avute în observare directă” sunt timpul de lucru al celor din acest compartiment, „analiza timpului de muncă ca dimensiune (chemările de la domiciliu, utilizarea și impact în performanța medicală și economică a compartimentului)”, „determinarea gradului de utilizare a fondului de timp maxim disponibil”, „determinarea timpului de muncă neutilizat” și altele din același registru, notează Monitorul de Suceava.

„Era interesant ca aceeași măsură să se fi luat și când fostul coleg venea 1-2 ore zilnic la spital, fiind plătit cu aproximativ 50.000 EURO în 6 luni. Desigur se puteau efectua mai mulți pacienți dacă am fi avut materialele necesare în timp util, dar același manager a numit un șef de compartiment o persoană ce nu are competență în acest domeniu. Practic lucrurile nu au cum să meargă bine”, au mai precizat aceștia.

 

Ce spune conducerea spitalului 

Managerul Spitalului Județean Suceava Alexandru Calancea a transmis că medicul Turcoman „colaborează cu personalul spitalului pentru a duce la îndeplinire obiectivele stabilite, apreciind că sunt în interesul compartimentului măsurile dispuse”. Mai mult, managerul spune că și alte cadre medicale vor fi monitorizate.

“Situații similare, de monitorizare a activității cadrelor medicale, urmează a se desfășura și în alte secții, având ca obiectiv dimensionarea statului de funcții și determinarea gradului de încărcare a personalului, raportat la nevoile curente”.

Totuși, managerul Spitalului Județean Suceava nu se referă și la dr. Blaga, dacă colaborează la fel de bine ca doctorul Turcoman cu personalul spitalului.

Timpul mediu în care medicii ajung de acasă la spital pentru un infarct acut este de 4 minute, foarte rar de maximum 20 minute, indiferent de ora la care sunt solicitați, după ce li se încheie programul de lucru, mai scrie sursa citată.