12 mart. 2023 | 22:27

Șoc pe piața imobiliară: de ce nu e acum momentul să-ți cumperi apartament

ACTUALITATE
Șoc pe piața imobiliară: de ce nu e acum momentul să-ți cumperi apartament

Perioada pe care o traversăm acum nu este una optimă pentru investiții imobiliare, din nefericire pentru românii care plănuiau să-și achiziționeze o casă sau un apartament.

Fie că optezi pentru a achita imobilul respectiv cu bani cash, din economii, fie că ai nevoie de un împrumut bancar, adevărul este că traversăm un moment în care piața imobiliară este foarte piperată. Unii analiști economici susțin că prețurile proprietăților de la noi din țară sunt supraevaluate, în timp ce alții sunt de părere că acestea evoluează în mod firesc, ținând cont de faptul că în ansamblul economiei ne confruntăm cu scumpiri, pe fondul inflației agresive.

În fond, nici nu mai contează ce se întâmplă cu prețurile, de fapt, ci doar cifrele sunt relevante cu adevărat pentru români. Pe oamenii ce plănuiesc să-și cumpere o casă îi interesează dacă apartamentele s-au ieftinit sau nu, dacă s-au scumpit și cu cât.

Tocmai de aceea, pentru a ști exact cât de adânc trebuie să bagi mâna-n buzunar pentru o astfel de investiție, platforma de imobiliare Storia.ro vine cu o analiză amănunțită și interesantă despre nivelul prețurilor din piața imobiliară autohtonă la ora actuală.

Cât ai ajuns să coste apartamentele din România

„Prețul mediu al apartamentelor din București a crescut cu 6.5% față de luna februarie 2022.

Comparativ cu luna ianuarie 2023, în categoria apartamentelor vechi de vânzare s-au înregistrat atât stagnări ale prețurilor medii de cumpărare, cât și scăderi și creșteri temperate.

Astfel, în București, prețurile din sectoarele 1 și 4 au stagnat, cele din sectoarele 2 și 3 au înregistrat scăderi de 1%, respectiv 2%, iar prețurile medii de cumpărare din sectoarele 5 și 6 au avut o creștere temperată, de 1%.

Cât despre locuințele noi, prețurile au avut creșteri medii față de luna anterioară astfel: creșteri de 1% în sectorul 4, de 2% în sectorul 3, de 3% în sectorul 1 și de 4% în sectorul 2. Singurul sector în care s-au înregistrat ușoare scăderi, de 1%, este sectorul 6.

În luna februarie, la ANCPI s-au înregistrat 3.296 tranzacții cu unități individuale în capitală, cu 16% mai multe față de luna anterioară, dar cu 24% mai puține ca în aceeași lună a anului trecut”, relatează specialiștii Storia.ro.

Tot aceștia ne mai indică faptul că, analizând cele 10 orașe cu cel mai mare număr de anunțuri – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova, Oradea, se observă o creștere medie anuală ponderată de 8.6%, raportată la numărul de anunțuri per oraș (februarie 2023 vs. februarie 2022), și un preț mediu ponderat de 1.432 euro/metru pătrat.