22 sept. 2023 | 09:37

Simona Halep poate scăpa de suspendare în cazul de dopaj. Anunțul ANAD: ”Arbitrii TAS pot anula decizia”

SPORT
Simona Halep poate scăpa de suspendare în cazul de dopaj. Anunțul ANAD: ”Arbitrii TAS pot anula decizia”

Simona Halep a fost suspendată pentru o perioadă de patru ani de tribunalul Sport Resolutions, decizie făcută publică de ITIA. Sportiva a picat un test efectuat la US Open 2022, iar singura sa cale de atac este apelul la TAS. Reprezentanții ANAD îi dau o veste bună fostului lider mondial.Iată ce s-ar putea întâmpla la Lasanne.

Speranțe pentru Simona Halep de la ANAD

La aproape un an de la vestea care cutremura lumea tenisului, că Simona Halep a fost depistată pozitiv, a venit și verdictul dur în cazul său. Tribunalul independent de la Londra a decis că sportiva nu poate reveni pe teren până pe 6 octombrie 2026.

Simona Halep mai are o singură cale de atac. Ea a anunțat că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru contestarea suspendării. Reprezentanții Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD) au explicat care este protocolul mai departe, dar și posibilele scenarii de la TAS.

Simona Halep poate scăpa de suspendare în cazul de dopaj. Anunțul ANAD: ”Arbitrii TAS pot anula decizia”

Simona Halep a fost suspendată opatru ani pentru dopaj.

”Potrivit Regulamentului de Arbitraj Anti-Doping al TAS, coroborat cu prevederile Codului TAS (Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne) şi jurisprudența acestuia, obiectul apelului poate fi anularea totală sau parțială a unei decizii.

De asemenea, conform codului TAS, completul de arbitri (sau Arbitrul Unic) are competența de a judeca de novo în fapt şi în drept, ceea ce presupune o judecată devolutivă, la fel ca în calea de atac a apelului din dreptul civil român”, au precizat reprezentanții ANAD, pentru Antena 3 CNN.

Ce s-ar putea decide la TAS

La TAS, avocații sportivei pot merge pe varianta unei apărări neschimbate sau pe înaintarea altor dovezi față de cele expuse deja la Londra. Astfel, reprezentanții ANAD sunt de părere că Simona Halep poate scăpa complet de pedeapsa de patru ani, dictată la Londra, sau poate avea o suspendarea diminuată după decizia tribunalului de la Lausanne.

Arbitrii TAS pot pronunța o hotărâre prin care poate să înlocuiască decizia atacată sau să anuleze decizia şi să trimită spre rejudecare instanței de fond.

Preşedintele de complet poate solicita, din oficiu sau la solicitarea părților, administrarea de noi probe (martori, înscrisuri, expertize etc) sau, după caz, să considere suficiente probele existente şi să se pronunțe doar în baza acestora, la care se adaugă audierea la TAS. Aceasta din urmă poate fi solicitată, din nou, de către părți, dar completul arbitral poate decide totuși că este suficient de lămurit doar în baza înscrisurilor de la dosar„, au mai explicat cei de la ANAD.

Citește și: Răsturnare de situație în doparea Simonei Halep. Mărturia fostului antrenor despre obiceiurile sportivei clatină apărarea. „Nu avea încredere în străini, trebuia să aibă control asupra lucrurilor”

Dacă s-ar menține pedeapsa actuală, de patru ani, ea ar avea drept de joc în octombrie 2026. Când va avea 35 de ani.

Eroarea majoră făcută de Simona Halep

Pe 29 august, chiar înainte de meciul din primul tur de la US Open, când a fost eliminată de Daria Snigur, Simona Halep a omis să treacă ăn formularul completat pentru doping suplimentul alimentar cu colagen. N-a pomenit de el nici la audierile preliminare de pe 26 octombrie. Motivul invocat de sportivă la tribunalul Sport Resolutions a fost că a uitat.

Citește și: A fost suspendat 15 ani pentru dopaj și spune ce pedeapsă finală va primi Halep: ”Drepturile sunt foarte limitate”

În cadrul interogatoriului încrucișat avut la audierea din iunie, ea a declarat pentru DCF că a uitat și că, la interviu, probabil, de asemenea, a uitat să îl menționeze. Aceasta a fost clar o neglijență din partea ei, mai ales la interviu, când nevoia de deschidere completă ar fi fost și mai evidentă”, se arată în motivarea dată de ITIA.

Tribunalul independent Sport Resolutions a găsit-o vinovată pe Simona Halep de încălcarea a două articole din regulamentul anti-doping: prezența roxadustatului în urină și nereguli în pașaportul biologic.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele