19 ian. 2023 | 11:54

Șeful CE Oltenia, după accidentul tragic în care trei mineri au murit: „Am rămas uimit. Am demarat o anchetă”

ULTIMA ORĂ
Șeful CE Oltenia, după accidentul tragic în care trei mineri au murit: „Am rămas uimit. Am demarat o anchetă”

Directorul Complexului Energetic Oltenia s-a declarat uimit de felul în care s-a produs tragedia în care trei mineri au murit și alți zece au fost răniți. Acesta a declarat că a demarat o anchetă pentru a stabili circumstanțele în care a avut loc accidentul. 

Anchetă la CE Oltenia

Daniel Burlan, directorul Complexului Energetic Oltenia, a declarat pentru Antena 3 că a demarat o anchetă și așteaptă rezultatele după tragedia petrecută în Cariera Jilț Sud, din județul Gorj. 

„Am demarat o anchetă să văd care sunt motivele şi care cauzele pentru ce s-a întâmplat atunci. Nu am crezut că se poate întâmpla aşa ceva.

Nu am crezut că după ce am dat dispoziţie să se îmbrace în maşini numai numărul admisibil de persoane. Şi eu am rămas uimit de ce se poate întâmpla după ce comunic că nu au voie şi se întâmplă astfel de evenimente. Deci acel eveniment este în curs de cercetare”, a declarat Daniel Burlan.

Marți, în jurul orei 13:00, mai mulți muncitori ai CE Oltenia s-au urcat într-un utilaj de transport marfă pentru a ajunge la sediul complexului. 

Mașina nu trebuia să transporte muncitori, ci doar marfă. Vehiculul s-a răsturnat, iar zece oameni se află internați în spitale, în timp ce trei alți mineri au murit. 

Daniel Burlan dă vina pe șoferul autoutilitară

Daniel Burlan spune că vinovat este șoferul, care nu a respectat regulile. El a mai spus că transportul în cariere se face cu astfel de autovehicule care au o capacitate de 9 persoane. Șoferul autoutilitarei, spune directorul complexului, știa că aceasta era destinată transportului de marfă. 

„Starea drumurilor, din păcate, este o problemă generală în carierele miniere, activitatea este în aer liber, se excavează încontinuu, se decopertează, dar într-o asemenea perioadă în care sunt precipitaţii, drumurile se degradează. (…)

Autocamionul nu era omologat pentru transportul persoanelor, ci era destinat pentru transportul de marfă. În carieră există şi mijloace de transport destinate exclusiv personalului, (…) există contracte pentru transportul personalului.

Şoferul autoutilitarei nu este angajatul nostru, ci al unei firme prestatoare, ştia că acel autovehicul este destinat transportului de marfă. În total, au fost 16 persoane în autocamion, 2 în cabină şi 14 în interior”, a spus Burlan.

După accident, s-a luat decizia ca accesul în Carieră să se facă doar pe căile de acces sigure. Totodată, el a anunțat că familiile victimelor vor primi ajutoare financiar în cuantum de câte 40.000 de lei.