17 aug. 2023 | 12:56

Secretul străvechi ascuns pe malul unui lac, scos la lumină. Cercetătorii au fost uluiți

ACTUALITATE
Secretul străvechi ascuns pe malul unui lac, scos la lumină. Cercetătorii au fost uluiți

Un secret străvechi ce era ascuns pe malul unui lac a fost scos la lumină de cercetători de la Universitatea din Göteborg, Suedia, care au făcut săpături arheologice în sudul Ciprului. Experții au fost uluiți de ce au descoperit.

Ce secret străvechi era ascuns pe malul lacului

Cercetătorii de la Universitatea din Göteborg, Suedia, au colaborat cu Departamentul de Antichități din Cipru și au scos la iveală vestigiile unui oraş portuar şi comercial antic, în apropierea malului Lacului Sărat din Larnaca, în partea de sud a insulei.

Acest oraș antediluvian se întinde pe o arie vastă estimată la peste 25 de hectare. Datează din perioada sfârșitului Epocii Bronzului și a cunoscut o dezvoltare deosebită între anii 1.600 î.e.n. și 1.100 î.e.n.

„Bogăția acestui oraș pare să fi fost fundamentată pe producția de cupru și activități comerciale cu culturi din apropiere sau chiar din regiuni îndepărtate.”, a spus Giorgos Georgiou, director interimar al Departamentului de Antichități din Cipru.

Analizând obiectele găsite în timpul săpăturilor, se poate deduce că această așezare dispunea de un centru comercial bine definit.

Unele dintre cele mai extravagante morminte din regiunea mediteraneană

De asemenea, mormintele descoperite recent de o echipă de la Universitatea din Göteborg în luna iulie reprezintă unele dintre cele mai extravagant decorate morminte găsite vreodată în regiunea mediteraneană. Conform arheologilor suedezi, acestea se prezintă ca autentice monumente regale datorită bogăției artefactelor funerare descoperite.

Mormintele impresionante constau în camere subterane, accesul către ele făcându-se printr-un pasaj îngust pornind de la suprafață. ”Am identificat peste 500 de obiecte intacte în două morminte”, a subliniat liderul expediției suedeze. Acesta a adăugat că aproximativ o jumătate dintre artefactele descoperite au fost importate, în special din Egipt, Afganistan și India.

Printre aceste descoperiri valoroase se numără bijuterii din metale prețioase, diademe, pumnale, cuțite, vârfuri de lance și chiar o oglindă din bronz.

Doctorul Peter Fischer, profesor de arheologie și conducătorul expediției, a precizat că mormintele adăpostesc o gamă variată de artefacte funerare, inclusiv ceramică și obiecte decorative realizate local, alături de o multitudine de bijuterii și alte bunuri aduse din alte părți ale lumii antice.

Această descoperire remarcabilă nu doar că adaugă noi dimensiuni în înțelegerea istoriei Ciprului, dar conturează și un portret impresionant al unei societăți antice înfloritoare, cu legături comerciale întinse în toată regiunea mediteraneană.