Se schimbă vârsta de obținere a permisului de conducere în România, din februarie: toți șoferii trebuie să știe
Codul Rutier 2023 vine la pachet cu câteva modificări foarte importante legate de circulația pe drumurile publice, dar și de procesul efectiv al obținerii permisului de conducere. Din luna februarie, urmează să scadă vârsta de obținere a carnetului de șoferi pentru anumite categorii.
În conformitate cu legea adoptată în prima parte a acestei săptămâni, din februarie 2023, se va reduce vârsta de la care cei interesați vor putea să devină șoferi profesioniști, de camion sau autobuz/autocar. Ei vor putea da examenul pentru obținerea permisului de conducere mai devreme. Această micșorare a vârstei vine însă cu o regulă suplimentară. Practic, pentru a te bucura de privilegiul cu pricina, trebuie ca, în prealabil, să urmezi un curs destinat obținerii unui certificat de calificare profesională inițială.
Codul Rutier 2023 – modificările din 2 februarie
În conformitate cu Legea 385/2022, începând cu 2 februarie 2023, se va modifica Codul Rutier prin reducerea vârstei de la care este posibilă examinarea celor ce vor să devină șoferi profesioniști, de camion sau de autobuz, cu condiția ca aceștia să aibă la activ un curs pentru obținerea unui certificat de calificare profesională inițială.
Punctual, modificările din nou act normativ sunt după cum urmează: „permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C și CE se eliberează de la vârsta de 18 ani (…) în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea certificatului de calificare profesională inițială, denumit în continuare CPI”.
Cu alte cuvinte, cei care vor susține examenul pentru obținerea permisului de conducere pentru profesioniști vor putea ajunge șoferi de camion din momentul în care au devenit majori. Pentru categoriile de vehicule C și CE, codul rutier impune de acum o limită minimă de 21 de ani. Aceleași principii enunțate mai sus se aplică și în cazul celor care vor să devină șoferi de autovehicule din categoria D și DE. Mai exact, aceștia vor putea da examenul pentru obținerea acestor categorii la vârsta de 21 de ani, nu la 24, așa cum e acum.
Singura mențiune este că toți cei care vor obține permisul de conducere pentru profesioniști sub excepțiile de mai sus nu vor putea efectua curse în afara granițelor României. deoarece aceste permise vor fi eliberate de autorități „cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României”, conform avocatnet.ro.