28 nov. 2023 | 12:55

Se schimbă legea pentru studenții de la privat. Ce va fi diferit, cum îi va impacta

ACTUALITATE
Se schimbă legea pentru studenții de la privat. Ce va fi diferit, cum îi va impacta

Noile reguli referitoare la educația universitară îi aduce în prim-plan pe studenții la privat, cu emfază pe un cadru legal uniform, acordându-le acestora drepturi similare cu cele ale studenților ce urmează universități de stat.

Vezi și: Burse Sociale 2023. Care dintre studenți pot primi ajutor financiar, în noul an universitar

Studiile „la privat”, cu statut diferit, până de curând

Discrepanțele sunt rezultatul direct al modului diferit de finanțare, cu implicații directe asupra bursei și facilităților de cazare și masă.

În România, universitățile particulare au apărut pentru a satisface o cerere tot mai mare decât oferta existentă în instituțiile de stat similare.

Deși acest statut a rămas în principiu neschimbat, ele sunt, în principal, pentru studenții care nu au obținut un loc la o universitate de stat.

Cu toate acestea, ponderea lor în cadrul sistemului românesc de învățământ superior a devenit suficient de semnificativă pentru a fi incluse în noua Lege 199/2023, alături de universitățile de stat, când vine vorba de reglementările specifice:

„Instituțiile de învățământ superior pot fi de stat, particulare și confesionale. Aceste instituții au personalitate juridică, caracter nonprofit și sunt apolitice.  Statutul juridic de instituție de învățământ superior se dobândește în urma înființării și acreditării prin lege”.

În trecut, legea învățământului recunoștea statutul și rolul universităților private, dar în mod distinct, spre deosebire de norma actuală, care nu face această distincție între stat și privat.

Diferențierea între sistemul de stat și cel privat este evidențiată în lege doar în privința surselor de finanțare și, evident, a aspectelor derivate din această diferență principală între cele două, informează avocatnet.ro.

Vezi și: Salariu de până la 4.500 de lei pentru tinerii studenți. Unde te angajezi în timpul facultății, joburile disponibile

Ce se schimbă, ce rămâne la fel

În ciuda acestui aspect, conform legii în vigoare, „diplomele și certificatele acordate în învățământul superior particular acreditat și confesional particular acreditat au valoarea și produc efectele actelor de studii eliberate în învățământul de stat”.

Mai mult decât atât, legea permite finanțarea unei universități private de către stat „în cazul în care în cadrul învățământului superior de stat nu există învățământ teologic pastoral specific recunoscut drept cult conform Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor”.

Universitățile publice pot scuti studenții de la plata taxelor de școlarizare și finalizare a studiilor, în funcție de cifrele de școlarizare aprobate anual, în timp ce studenții universităților private și confesionale particulare plătesc astfel de taxe, stabilite de fiecare instituție de învățământ superior.

În ceea ce privește bursele de merit sau sociale, universitățile de stat oferă burse din diverse surse, în timp ce universitățile private oferă burse mai restrânse, predominant finanțate din taxe, contribuții și donații.

Facilitățile de transport sunt tratate în mod egal pentru studenții din ambele forme de învățământ, beneficiind de reduceri la transportul feroviar și gratuitate în transportul urban.

În cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat, studenții au un drept de reprezentare de 25% în structurile de conducere și participă la deciziile legate de calitatea, curriculumul, evaluare și finanțare.

Însă în universitățile particulare sau confesionale, studenții nu au această posibilitate de a fi reprezentați și de a participa la luarea deciziilor, spre deosebire de colegii lor de la instituțiile de stat, informează, de asemenea, sursa citată anterior.

Vezi și: Anunț important pentru studenți. Câți bani vor plăti pentru un abonament STB în septembrie 2023

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele