08 mai 2023 | 10:58

Se schimbă banii în țara vecină, în timp ce românii încă mai visează la euro: anunțul oficial

ACTUALITATE
Se schimbă banii în țara vecină, în timp ce românii încă mai visează la euro: anunțul oficial

În timp ce majoritatea Europei a trecut la moneda unică, câteva țări din Est, continuă să amâne tranziția la euro. Printre ele, în mod previzibil, se află și România, devansată din nou de țări care, cel puțin pe hârtie, sunt mai sărace.

Până la 1 ianuarie 2025, Bulgaria va finaliza tranziția la euro, fiind cea mai recentă țară care a făcut un anunț pe marginea acestui subiect. Confirmarea a venit în urma mai multor discuții cu oficialii UE, după cum explicat Ministerul de Finanțe din țara vecină, citat de TVR. Același oficial a insistat pe faptul că, deși s-a speculat în presă amânarea termenului intrării Bulgariei în zona Euro după 1 ianuarie 2025, este fals.

Bulgaria trece la euro înaintea României

„Statutul de membru al zonei euro reprezintă o prioritate pentru ţara noastră. Demersurile active ale statului pentru adoptarea monedei unice europene continuă, atât în domeniul tehnic cât şi legislativ”, au precizat oficialii de la Sofia.

În același context, a reamintit Ministerul de Finanţe, „orice informaţii privind întâlnirile oficiale ale reprezentanţilor instituţiei sunt furnizate în timp util de biroul de presă”. Mențiunile au fost făcute în contextul în care aderarea la zona euro a Bulgariei a făcut subiectul mai multor știri false și mesaje contradictorii.

Aderarea la zona euro pentru bulgari, deși mulți români nu sunt încântați de această perspectivă, vine cu beneficii semnificative pentru cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene. Va facilita atracția de investiții străine și obținerea unui rating suveran mai bun pentru Bulgaria, reducând astfel costurile de finanțare a datoriilor sale, dobânzile la împrumuturi. Tocmai din acest motiv, autoritățile de peste graniță fac de mult timp eforturi în acest sens.

Din păcate, bulgarii de rând sunt destul de îngrijorați de acest efort logistic pentru că se tem de creșterea artificială și abuzivă a prețurilor în momentul tranziției. Cu toate acestea, un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 ţări, a constatat că „nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preţurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele