19 mai 2023 | 07:45

Se întâmplă cu voucherele de vacanță a milioane de români, este oficial: s-a schimbat legea, ce trebuie să știi

ACTUALITATE
Se întâmplă cu voucherele de vacanță a milioane de români, este oficial: s-a schimbat legea, ce trebuie să știi

Voucherele de vacanță reprezintă doar unul dintre multele privilegii de care se bucură bugetarii României, deși distribuția lor s-ar putea extinde în viitor și la angajații din mediul privat, unde, în prezent, sunt opționale și aproape inexistente.

Voucherele de vacanță ale bugetarilor s-au aflat în această săptămână pe ordinea de zi a Senatului, unde au făcut subiectul unei Ordonanțe de Urgență. Oficialii au vrut să bată în cuie faptul că vor mai fi distribuite pentru cel puțin câțiva ani de acum înainte, dar tot la valoarea de 1450 de lei. Din câte se pare, se vor distribui până în ultima zi din 2026.

vacanta bani vouchere

Ce valoarea au voucherele de vacanță, ce poți face cu ele

Până la 31 decembrie 2026, bugetarii români se vor bucura de vouchere de vacanță cu o valoare totală de 1450 de lei. Dacă un angajat activează în mai multe poziții de bugetar, se va bucura de ele doar de la una dintre poziții.

„Începând de la 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial (…) toți angajatorii, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, adică vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, a fost textul explicit aflat în dezbatere la Senat.

Dacă este prima oară când auzi de aceste vouchere de vacanță, este important de reținut că, încă de la introducerea lor, au fost destinate susținerii industriei HoReCa. Nu de alta, dar nu se pot folosi decât pe meleaguri mioritice. La fel ca tichetele de masă, voucherele de vacanță nu sunt impozitate. Din momentul în care ai intrat în posesia lor, alegi agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorești să mergi. Fiecare filă dintr-un carnet de vouchere de vacanță are 50 sau 100 de lei, iar acestea nu pot fi vândute, ci se folosesc doar împreună cu buletinul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele