18 feb. 2023 | 16:33

Se dorește schimbarea Codului fiscal: vestea care zguduie din temelii România, în zi de weekend

ACTUALITATE
Se dorește schimbarea Codului fiscal: vestea care zguduie din temelii România, în zi de weekend

Codul fiscal din România ar trebui modificat în sensul în care să obținem o echitate pentru contribuabili, în funcție de venituri, este de părere președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Iată opinia expertului cu privire la fiscalitatea românească din momentul de față și la scenariul ideal pe care acesta-l conturează în raport cu acest subiect:

„Avem o problemă de pildă la distribuţia veniturilor în România, este clar, şi avem şi un regim fiscal care este regresiv. Aş spune că nu este corect, că este regresiv. Cei care au venituri mai mici proporţional plătesc mai mult. Deci se impune o schimbare a regimului fiscal care să fie mult mai echitabilă. Şi am obţine şi venituri mai mari.

Dilema pentru politica economică este următoarea: dacă ai avea o distribuţie a veniturilor mai echitabilă, având în vedere că propensiunea spre consum a celor care au venituri mai mici este mai înaltă, poţi să ai o creştere a consumului şi orientat clar, din cauza faptului că avem un proces de alocare a resurselor destul de defectuos, vom avea iar o creştere de importuri.

Adică ce vreau să spun este că nu se poate. Trebuie să ai o politică economică rotundă pentru că ai trade off, ai compromisuri cu care te confrunţi. Adică trebuie să corectezi un regim fiscal care este inechitabil.

Trebuie să ai în vedere însă că el poate să conducă la un accent mai mare pe consum care să stimuleze importurile. Ai o producţie insuficientă de tradables şi trebuie prin urmare să ai şi câştiguri de venituri fiscale. Adică trebuie să umbli la regimul fiscal, dar trebuie să ai şi venituri fiscale mai mari”, a spus joi Daniel Dăianu, la conferinţa „Economia şi inflaţia„, din ciclul „România încotro?”, eveniment organizat de Oxygen Events.

Schimbările fiscale îi derutează pe români, mai ales pe patroni

În general, chiar dacă vorbim despre modificări fiscale de bun augur, acestea presupun lipsă de predictibilitate și stabilitate, iar cele două elemente sunt deosebit de nocive pentru români, dar mai ales pentru antreprenori.

Ca investitorii străini să vadă în România o destinație bună de business, iar patronii noștri să poată să se dezvolte au nevoie de predictibilitate și de coerență legislativă. Din acest motiv, ideea de a modifica prevederile fiscale, așa cum explică președintele Consiliului Fiscal, se poate dovedi a fi extrem de dificilă.