Românii care se gândesc să se bucure de câteva zile de relaxare la munte ar trebui să își pregătească cu grijă bugetul pentru excursie. Valul de scumpiri din ultimele luni se resimte și în stațiunile de pe Valea Prahovei. Cât a ajuns să coste o ciorbă de burtă în Predeal. Prețurile din restaurante îi uimesc pe clienți.
În condițiile în care viața devine din ce în ce mai scumpă, românii fiind nevoiți să scoată din buzunar mai mulți bani pentru plata facturilor și mâncării, ideea unui concediu nu mai inspiră relaxare și entuziasm, ci griji legate de cheltuieli.
Astfel, cei care vor să savureze o masă caldă vor lăsa la final sume destul de mari. La un restaurant cu specific italian din Predeal – una dintre stațiunile preferate de români în lunile de iarnă – o ciorbă de burtă a ajuns să coste 26 de lei, porția având 400 de grame, o pizza costă între 30 și 40 de lei, o salată cu roșii, castraveti, ardei gras, pui Julien, măsline, porumb, emmentaler costă 30 de lei. La capitolul băuturi, o sticlă de vin ajunge la 140 de lei, o doză de bere este aproape zece lei, iar o sticlă de apă plată la doi litri este opt lei. La final, o singură masă pe zi, pentru o persoană, depășește o sută de lei.
Cu toate că, în ultimele luni, prețurile au explodat, există și surprize plăcute. Un turist care a decis să își petreacă ultimele zile ale lunii ianuarie la munte a fost uimit când a văzut nota de plată de la finalul unei mese copioase la un restaurant din Predeal. A fotografiat bonurile primite și le-a trimis redacției Playtech Știri. Astfel, putem vedea că o cană de ciocolată caldă costă 15 lei, o porție de coaste de porc la cuptor de 400 de grame – 70 de lei, iar o porție de mămăligă cu brânză și smântănă ajunge la 25 de lei.
Prețurile nu sunt cu mult mai mare decât cele de anul trecut, un semn că, probabil, proprietarii de restaurante se tem că vor rămâne fără clienți dacă vor scumpi produsele.