Schimbările climatice apropie Antarctica de un ”punct critic”. De ce răspândirea plantelor este un semn rău, ce spun cercetătorii
Schimbările climatice transformă cel mai duci continent al Pământului. În ultimii ani, mai multe plante dintre cele specifice zonei, au fost observate înflorind de-a lungul Antarcticii. Deși ar părea o veste bună, acest lucru îi îngrijorează pe unii oameni de știință, care văd în acest lucru un semn clar că înghețatul continent al planetei este aproape de un „punct de cotitură”.
Antarctica se apropie de un ”punct critic”
Răspândirea tot mai crescută a celor două tipuri de plante specifice zonei, pe o bună parte a continentului antarctic, pare să fie, de fapt, o consecință a schimbărilor climatice, a încălzirii globale produse de activitatea umană.
De aceea, cercetătorii se tem că acest lucru, în loc să însemne, în primul rând, un semn al înflorii vieții în acel teritoriu acoperit cu gheață, reprezintă mai degrabă indiciul că Antarctica a ajuns la un punct critic, un „punct de cotitură” al existenței sale.
Citește și: Ce impact major au schimbările climatice asupra oamenilor de rând, conform ultimului studiu
Din cauza condițiilor dure de mediu, Antarctica avea doar două plante vasculare native: iarba păroasă antarctică (Deschampsia antarctica) și Antarctic pearlwort (Colobanthus quitensis), o varietate de garoafe ce germinează flori galbene care formează un aspect asemănător cu mușchii.
Schimbările climatice afectează continentul
Anul trecut, oamenii de știință de la Universitatea din Insubria, Italia, au publicat un studiu cu rezultatele observațiilor făcute asupra celor două plante în perioada 2009-2019, pe Insula Signy, o micuță insulă subantarctică care este un loc de cuibărit pentru numeroase păsări de mare.
Ulterior, ei au comparat aceste observații cu cele făcute în ultimii 50 de ani de dinaintea propriului studiu.
Cercetătorii au descoperit că două populații de plante au explodat, pur și simplu, în ultimul deceniu. De fapt, densitatea acestor plante a crescut doar în ultimii 10 ani mai mult decât în jumătatea de secol anterioară.
Mai mult, rata de creștere a fost legată strâns de tendința de încălzire a temperaturii aerului ce a lovit Antarctica în timpul verii 2012.
În timp ce condițiile climatice par să fie un factor major, autorii studiului au arătat și că insula a înregistrat o scădere dramatică a numărului de foci cu blană care presează cu greutatea lor aceste plante, afectându-le dezvoltarea.
Speciile de plante s-au răspândit din cauza schimbărilor climatice
Pe măsura ce temperaturile vor crește în continuare, ne putem aștepta la o persistență a acestei tendințe. În martie 2022, Antarctica de Est a înregistrat cel mai mare val de căldură din istorie.
Cercetări recente au sugerat că acel „val de căldură fără precedent” a însemnat o sporire a temperaturii cu 2 grade Celsius, din cauza schimbărilor climatice.
În fapt, a fost așa de cald pentru această zonă, încât cercetătorii au putut să poarte tricouri și pantaloni scurți, ba chiar să facă și plajă, conform Washington Post.
Dar nu există motiv de bucurie sau sărbătoare. Până la sfârșitul secolului, valurile de căldură din Antarctica pot fi mai fierbinți cu peste 5 grade Celsius ca rezultat al crizei climatice, ceea ce va duce la transformări devastatoare pe continent.
Așa cum creșterea plantelor pe Insula Signy arată, Antarctica se schimbă rapid ca rezultat al activității umane și ar putea atinge curând un „punct critic” crucial.