02 feb. 2023 | 21:50

Florin Lixandru, veste în scandalul momentului. Secretarul de stat PSD susține că și-a primit înapoi atribuțiile luate de ministrul Educației

ULTIMA ORĂ
Florin Lixandru, veste în scandalul momentului. Secretarul de stat PSD susține că și-a primit înapoi atribuțiile luate de ministrul Educației

Secretarul de stat în Ministerul Educației Florin Lixandru acuză că i s-au retras atribuțiile prin ordin de ministru, după ce a criticat legile educației. El susține că acest lucru vine în urma unui „delict de opinie”. Mai exact, acesta a cerut o dezbatere mai în amănunt a proiectului și a propus câteva modificări. 

Acuzații la adresa ministrului Educației

Update 2 februarie, ora 21.43. Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Florin Lixandru, a anunțat, joi, că i-au fost delegate atribuţiile avute anterior, printr-un ordin al ministrului Ligia Deca.

„Am primit ordinul cu delegarea atribuţiilor avute anterior – pentru învăţământul preuniversitar”, a spus social-democratul.

Update 2 februarie, ora 13.22. Purtătorul de cuvânt al PNL a reacționat la amenințările PSD față de ministrul Educației.

„Înainte de a ieși public, îi recomandăm să vorbească mai des cu conducerea PSD, pentru că aceste declerații resentimentare nu îi servesc nici dlui Dîncu, nici coaliției. (…)

Domnul Dîncu nu-și face bine reacționând în felul ăsta nici lui, nici coaliției. E bine ca înainte să ieșim public să te informezi.

Această declarație poartă o anumită doză de resentimente. Subiectul legilor educației e mult peste această situație a unui secretar de stat”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PNL.

Ionuț Stroe spune că Florin Lixandru a primit noi responsabilități stabilite prin ordin de ministru în cadrul Ministerului Educației”.

„Sunt decizii pe care orice ministru le poate lua în legătură cu atribuțiile fiecărui secretar de stat. (…) Aceștia fac echipă cu ministrul și te aștepteți ca la nivel public să funcționeze unitar”, a spus Stroe.

Update 2 februarie, ora 13.12: Scandalul din Ministerul Educației se adâncește. Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că social-democrații vor cere demisia ministrului, dacă Ligia Deca nu îi revine asupra deciziei de a retrage atribuțiile secreaturlui de stat Florin Lixandru.

El a spus că ce a făcut ministrul Educației când i-a retras atribuțiile lui Florin Lixandru este un act „totalitar”. Dacă nu va reveni asupra deciziei, PSD îi va cere demisia, a spus Dîncu.

„Am constatat cu stupefacţie un comportament greu de înţeles al ministrului Educaţiei, doamna Ligia Deca, în ceea ce priveşte atitudinea faţă de partenerii de coaliţie şi faţă de beneficiarii şi actorii din sistemul educaţional.

La nivelul PSD am avut încă de la început dorinţa de a lucra onest, într-un efort partenerial comun, în grupurile stabilite la nivelul partidelor din coaliţie, la optimizarea proiectelor de legi ale educaţiei.

Încercarea de a trece legile printr-o consultare formală cu partidele din coaliţie, ‘în două zile’, ne-a pus în situaţia de a cere mai mult timp pentru analize aprofundate şi pentru consultarea oamenilor şi organizaţiilor din sistemul educaţional.

Cred că aceasta este calea responsabilă pentru aceste legi vitale pentru viitorul României şi susţinem, în continuare, că legile educaţiei nu pot fi dezbătute, nici măcar în coaliţie, în regim de urgenţă”, a scris Vasile Dîncu, pe Facebook.

 

Update 1 februarie, ora 21.47. Potrivit unor surse liberale, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat în şedinţa coaliţiei de guvernare că îi va schimba atribuţiile secretarului de stat Florin Lixandru.

„Ministrul Ligia Deca a spus despre Florin Lixandru că îi schimbă atribuţiile şi va avea o discuţie ca, de acum înainte, echipa ministerială să aibă acelaşi mesaj, cel agreat în coaliţie”, au dezvăluit aceste surse.

Știrea inițială: „Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile. Perspectiva PSD asupra legilor Educaţiei este că sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete! PSD va pune în discuţia coaliţiei stabilirea unui calendar extins de analiză publică şi adoptare.

Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educaţiei are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci şi cele privind Legea Educaţiei, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024”, a scris Florin Lixandru miercuri, pe Facebook.

Florin Lixandru a spus că analiza pe care a făcut-o PSD pe proiectele de lege a „evidențiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor”. 

PSD nu e de acord cu legile educației

Secretarul de stat în Ministerul Educației spune că PSD nu vrea o formulă care restrânge copiilor accesul la educație, în ceea ce privește admiterea la liceu. 

Și despre probele de bacalaureat a avut câteva comentarii, spunând că PSD „privește cu rezervă” înmulțirea probelor de examen. 

„Eliminarea specializării învăţător/învăţătoare din cadrul liceelor pedagogice şi modificarea formării învăţătorilor; nu e o soluţie, mai ales în condiţiile lipsei acute de profesori dedicaţi.

Învăţământul special, care, după opinia noastră, ar trebui să ţină cont inclusiv de realitatea bazei materiale şcolare.

Nu în ultimul rând, Legea Educaţiei trebuie să cuprindă şi prevederi în ceea ce-i priveşte pe copii din diaspora.

Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă, trebuie să găsim soluţiile corecte pentru integrarea copiilor născuţi şi crescuţi în diaspora”, mai arată Lixandru.