Sărbătorile, motiv de bucurie pentru unii, sursă de stres pentru alții. Cum să le treci cu bine, sfatul cercetătorilor
Așa cum trecerea la zile mai scurte și vreme mai rece poate aduce tulburări de dispoziție și alte provocări emoționale, și sărbătorile pot aduce schimbări în stare de spirit.
Vezi și: Locurile din România în care turiștii își vor petrece sărbătorile de iarnă. Cât cresc prețurile
Ce se întâmplă în creierul omului când vin sărbătorile
În jurul acestei perioade a anului, mulți dintre noi experimentăm mai mult stres, anxietate și frustrare decât de obicei.
Aceste surse de stres au fost asociate cu niveluri mai ridicate de insuficiență cardiacă și intoxicație cu alcool și cu o creștere a deceselor din cauza accidentelor vasculare.
Întârzierile în itinerarii, aeroporturile aglomerate și autostrăzile congestionate pot duce ușor la frustrări pentru cei care călătoresc pentru a-și petrece timpul cu familia sau prietenii.
Una dintre regiunile creierului implicate în răspunsul la aceste tipuri de stresuri este hipotalamusul, o structură din creier care este implicată în menținerea corpului într-o stare stabilă, cunoscută sub numele de homeostazie.
Hipotalamusul lucrează pentru a regla sistemul nervos autonom, un sistem care coordonează răspunsurile involuntare, cum ar fi ritmul cardiac, presiunea sanguină și respirația.
Când te afli sub stres, cum ar fi atunci când afli că zborul tău a fost întârziat sau chiar anulat, hipotalamusul tău stimulează eliberarea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul și epinefrina, care, la rândul lor, declanșează răspunsuri fiziologice precum accelerarea ritmului cardiac, transpirație și iritare sau frustrare.
Atunci când experimentezi asta, exercițiile de respirație profundă pot ajuta la stimularea sistemului nervos parasimpatic al corpului.
Prin respirație lentă, poți activa sistemul nervos parasimpatic, care la rândul său poate calma nervii și reduce frustrările.
Vezi și: Când este solstițiul de iarnă 2023. Tradiții și obiceiuri în această zi
Cum faci să te relaxezi
Întâlnirea cu familia în timpul sărbătorilor poate aduce cu sine emoții complicate atunci când există personalități conflictuale, probleme nerezolvate sau dinamici familiale ciudate.
Conversațiile frustrante cu rudele declanșează adesea o regiune a creierului cunoscută sub numele de cortex cingular anterior.
Cortexul cingular anterior are o poziție unică în creier, stabilind conexiuni atât cu sistemul emoțional limbic, cât și cu cortexul prefrontal cognitiv.
Această regiune cerebrală este implicată în monitorizarea și reglarea proceselor cognitive, rezolvarea conflictelor și detectarea erorilor.
Atunci când te simți copleșit sau frustrat, pauzele scurte pentru a te retrage din situație pot oferi o perspectivă proaspătă și îți pot permite să te întorci cu o mentalitate nouă.
Această pauză îți va permite să consolidezi învățarea acțiunii-rezultatului, ajutându-te să asociezi o acțiune cu rezultatul acelei acțiuni, care constă în respirație mai relaxată și o minte mai clară, susțin oamenii de știință.