Săptămâna de lucru majorată de la 52 la 69 de ore: țara în care propunerea a generat proteste masive
Săptămâna de lucru a fost majorată de la 52 la 69 de ore în această țară din lume, iar propunerea i-a nemulțumit masiv pe locuitori, așa cum era, de altfel, de așteptat.
Mai exact, decizia guvernulului sud-coreean a stârnit o reacţie de proporții în rândul Milenialilor şi al celor din Generaţia Z, adică principala forță de muncă.
Asiaticii din zona de est, pe locul patru în lume la numărul de ore lucrate
Angajații din Asia de Est deja se simt copleșiți de situație, de vreme ce se află deja pe locul patru în lume, din acest punct de vedere, după Mexic, Costa Rica şi Chile.
Creşterea plafonului vine după ce Coreea de Sud a constatat că se confruntă cu deficitul de forță de muncă.
Totuși, măsura este criticată îndelung, sugerându-se că aceasta nu reprezintă o soluție: să dai de lucru mai mult unui număr mai mic de persoane.
Sud-coreenii s-au aflat anterior în postura aceasta, dar în 2018, în urma criticilor, au redus de la 68 de ore pe săptămână la 52.
Legea actuală limitează săptămâna de lucru la 40 de ore plus până la 12 ore suplimentare compensate, cu toate că realitatea din teren este, evident, alta.
„Propunerea nu are niciun sens şi este atât de departe de ceea ce îşi doresc, de fapt, muncitorii”, a declarat Jung Junsik, 25 de ani, student din capitala Seul.
„Propriul meu tată lucrează excesiv în fiecare săptămână şi nu există o graniţă între muncă şi viaţă”, a mai declarat Junsik, adăugând că „Din păcate, acest lucru este destul de comun în forţa de muncă. Inspectorii de muncă nu pot supraveghea fiecare loc de muncă 24/7. Sud-coreenii vor (rămâne) vulnerabili la orele suplimentare ce pot duce la moarte”.
Evident, o astfel de situația poate afecta sănătatea lucrătorului, iat în acest fel poate suverni moartea prin surmenare, având în vedere că, prin creșterea numărului obligatoriu de ore lucrate se crește automat și numărul de ore lucrate „pe sub mână”.