05 oct. 2023 | 12:05

Salariu de 11.500 de lei în România, dar ”dai cu tunul” și nu găsești angajați. Domeniul în care începi de la 100 de euro pe zi

ACTUALITATE
Salariu de 11.500 de lei în România, dar ”dai cu tunul” și nu găsești angajați. Domeniul în care începi de la 100 de euro pe zi

Realitatea românească din piața muncii este una uimitoare. Conform datelor Eurostat, românii sunt cei mai săraci din Uniunea Europeană și au cea mai mare șansă de excluziune socială. În loc să-și găsească însă de lucru, preferă să se certe pe internet sau să profite de ajutoarele sociale oferite de stat.

În țara noastră, salariul minim pe economie este de sub 400 de euro și peste 1,8 milioane de români sunt plătiți cu această sumă derizorie. În contextul în care inflația a explodat, iar prețurile sunt din ce în ce mai mari, puterea de cumpărare s-a dus în cap, dar antreprenorii nici măcar în cazul unor locuri de muncă plătite cu de 4-5 ori mai mult nu găsesc forță de muncă.

Citește și Săracii Uniunii Europene: salarii de mizerie, câștigi într-un an cât într-o lună în Spania

Pretenții ca în occident, atitudine românească, în piața muncii din România

Unele dintre cele mai mari salarii din țara noastră se înregistrează în construcții, unde există și foarte multă muncă la negru. Profesioniștii mai mult sau mai puțin abili ajung să câștige bani ca în afară foarte ușor, dar trebuie să-și dorească să lucreze, iar patronii se plâng în mod constant de faptul că nu găsesc pe cine să angajeze.

Ca să înțelegi mai bine diferența de mentalitatea în piața autohtonă, este suficient să arunci o privire pe grupuri de Facebook precum ”Construcții case și amenajări interioare și exterioare”. Un antreprenor care spera să-și facă o echipă de muncitori capabili a inițiat o discuție despre salarii.

Citește și Noile măsuri fiscale ascund și altceva: cine pierde bani masiv, începând din această toamnă

„Cât credeți că ar trebui să câștige un meseriaș în construcții în România? Eu zic că 100 de euro pe zi la un program normal de lucru de 9 ore, este suficient. Asta ar însemna 2.200 – 2.300 euro pe lună. Un salariu super bun pentru România (și nu doar pentru România). Că apoi se poate lucra în plus, este altă treabă. Vă rog, fără jigniri la comentarii”, a scris bărbatul pe grupul „Construcții case și amenajări interioare și exterioare”.

Muncitorii din construcții nu sunt priviți cu ochi buni în România

Postarea de mai sus a iscat mai multe dezbateri aprinse, oamenii obișnuiți simțindu-se efectiv ofensați de o astfel de ofertă salarială. De partea cealaltă a baricadei, constructorii au insistat că este prea puțin. Ar trebui să se ajungă chiar și la 150 de euro pe zi.

„Ar trebui să câștige salariul mediu pe economie. Adică, 5.400 lei brut. Și să-și plătească și impozitele la stat. Că nu trebuie să ai niște abilități deosebite că să pui o placă de faianță pe perete sau să zidești un perete sau etc. Voi aveți impresia falsă că, dacă sunt puțini meseriași rămași, prețul manoperei crește și, implicit, și valoarea voastră. Eroare, veți fi aceiași oameni cu carte puțină, cu o cultură rudimentară, cu exprimare greoaie. Sigur, voi puteți să va legănați în iluzii, că dacă ați reușit să puneți gresie și faianță într-o baie, sunteți ceva ieșit din comun. E dreptul vostru”, a scris un român cu simți critic față de meseria cu pricina.

„Cui nu-i convine sau cine nu-și permite să plătească un meseriaș n-are decât să-și facă singur lucrările respective”, a spus cineva. „Te înșeli. Tu dacă apelezi la un meseriaș și îl plătești ( nu contează cât), dar după vreo 2 luni ai probleme la lucrarea făcută, ce te faci? Vei fi nevoit să iei pe altul și să plătești din nou. Și unde ajungi? Și să știi că am prietenii meseriașii în construcții cu carte multă. Facultăți făcute. Dar le place ce fac acum. Și bineînțeles există doctori fără să citească o carte (ca în toate domeniile)”, i-a răspuns un meseriaș.

„100 de euro pentru un bun meseriaș cu experiență este puțin, de la 150 în sus este ok.”, a concluzionat un altul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele