21 sept. 2023 | 18:29

Săracii Uniunii Europene: salarii de mizerie, câștigi într-un an cât într-o lună în Spania

ACTUALITATE
Săracii Uniunii Europene: salarii de mizerie, câștigi într-un an cât într-o lună în Spania

Mulți români trăiesc cu impresia că țara noastră este ocupanta ultimului loc din Uniunea Europeană la capitolul salarii și nivel de trai. Ei bine, dacă te numeri printre cei ce împărtășesc această opinie, trebuie să știi că te înșeli. De fapt, Bulgarii ar fi cei mai necăjiți.

Un raport proaspăt publicat de Eurostat ne arată care e nivelul salarial în statele membre ale Uniunii Europene și aflăm că situația cea mai critică o regăsim la vecinii noștri bulgari.

Românii nu mai sunt cei mai săraci europeni. Cine ne-a luat locul pe lista neagră

Deși există mulți români care afirmă că lefurile noastre sunt cele mai mici și că patronii nu plătesc munca la adevărata ei valoare, iată că se poate și mai rău de atât.

Conform analizei citate, în Bulgaria nivelul remunerației angajaților e îngrijorător de redus. Concret, salariul pe oră este de 8,2 euro, față de media de 30 euro în Uniunea Europeană.

Noi, la fel ca ungurii sau croații, am reușit să depășim Bulgaria în această ierarhie și, deci, se pare că avem salarii mai mari pentru lucrătorii de pe piața autohtonă a muncii.

Totuși, în toate aceste țări, dar și la bulgari, s-a consemnat o creștere a salariilor pe oră, în ultima perioadă.

Cea mai mare creștere a salariilor pe oră a fost înregistrată în Ungaria, respectiv un procent de 17,3%. Clasamentul este completat în ordine de Croația și Slovenia (ambele +14,5%). Pe următoarea poziție regăsim în sfârșit România (+14,4%), iar mai apoi Bulgaria.

De altfel, la nivelul întregii comunități europene se consemnează o evoluție favorabilă a salariilor. În cel de-al doilea trimestru al anului curent s-a înregistrat o creștere cu 5% a salariilor față de aceeași perioadă din 2022.

Referitor la cele 19 țări din zona euro, creșterea consemnată în privința evoluției salariilor în cel de-al doilea trimestru a fost un pic mai mică, respectiv de 4,5%.