Salariile sunt prea mici „la privat”, munca e prea multă: „vrem și noi bani ca bugetarii”
Sectorul privat se diferențiază la nivel salarial de cel de stat în sensul în care bugetarii au ajuns să fie mult mai bine plătiți decât muncitorii din firmele particulare. Dacă diferența ar fi mică, poate n-ar conta, însă vorbim despre lefuri ce ajung în unele cazuri să fie și de câteva ori mai mari, datorită unor sporuri sau alte beneficii la care angajații sectorului privat nici măcar nu-și permit să viseze.
Lucrurile poate ar fi trecut neobservate (deși e revoltător să ai salarii într-un sector în care performanța și competența sunt păsări rare și nu sunt prevăzute în fișa postului), dacă nu am fi avut această criză acută a costului vieții.
De când toate s-au scumpit, românilor le este tot mai dificil să-și asigure un nivel de trai decent din salariul primit de la firmele particulare și ajung să se uite peste gard, la angajații la stat, care se bucură de privilegii incredibile în unele cazuri, cu sporuri de 15% – 25% din salariu pentru că au biroul pe lângă vreo antenă sau dispozitiv care le-ar afecta sănătatea.
Ei bine, așa s-a ajuns în situația în care angajații se declară complet nemulțumiți de salariile lor și mai grav de atât e că mulți nu cred că dacă ar vorbi deschis cu managerii lor ar și găsi înțelegere.
Salariile angajaților la privat, prea mici pentru câtă muncesc acești oameni
Conform unui studiu eJobs, 4 din 10 angajați sunt nemulțumiți de salariu. La fel de mulți cred că o discuție cu managerul pe acest subiect le-ar putea aduce o majorare de maximum 10%.
39,4% dintre participanți declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o soluție pentru un procent destul de mic de angajați, în condițiile în care nu cred că ar putea veni cu argumente care să-i convingă pe manageri să acorde majorarea dorită. Astfel, 42% spun că, o discuție în acest sens, ar putea să le aducă un plus de maximum 10%, 37,7% cred că ar putea obține între 10% și 20%, iar 13,1% între 20% și 30%. 3,1% au încredere că o renegociere le-ar putea crește salariul cu 30% – 40%, 2% între 40% și 50% și 2,1% peste 50%.
Subiectul salarizării rămâne unul foarte sensibil, spun experții în resurse umane.
„Mulți candidați se plâng de faptul că nu sunt buni negociatori ai propriilor salarii și că o astfel de discuție cu managerul lor le provoacă o stare accentuată de disconfort. Asta se întâmplă nu doar atunci când poartă discuția din poziția de angajat, ci și în fazele finale ale recrutării.
De asta, spre exemplu, aproape jumătate dintre respondenți au spus că, de-a lungul carierei, cele mai multe majorări salariale le-au primit fără să le ceară. 35,3% le-au primit doar după ce le-au cerut, în timp ce pentru 16,6% este greu să facă o estimare”, declară Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.