Salariile de 8.000 de lei, în mână, sunt mici – declarația de neînțeles a șefului de la Finanțe. Tu știi cum se trăiește la privat?
În pofida faptului că suntem în plin deficit bugetar, iar autoritățile caută soluții pentru a aduce mai mulți bani în vistieria statului, voucherele de vacanță cresc în valoare.
Un tichet de vacanță nu va mai fi 1.450 de lei, ci 1.600 de lei, pentru angajații care se încadrează într-un plafon salarial net de 8.000 de lei.
Practic, dacă tu ai salariul de 7.500 de lei bani în mână, care-ți rămân după plata tuturor dărilor către stat, poți beneficia din partea statului de vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei.
Despre această majorare destul de semnificativă, dat fiind contextul economic dificil pe care-l avem de înfruntat în privința banilor țării, a vorbit însuși ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.
Un salariu de 8.000 de lei, mic în viziunea guvernanților?
Totuși, ministrul mai face o precizare importantă, anume că tichetele sociale vor fi impozitate cu 10% și tocmai acesta ar fi motivul pentru care valoarea voucherelor trebuie să fie majorată față de plafonul actual de 1.450 de lei.
„Pentru ca să menţinem valoarea, fiindcă ele vor fi incluse în baza de impozitare a CASS-ului, deci se va plăti contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi să avem aceiaşi bani pentru cei care urmează să primească, să nu fie afectaţi, pe de o parte, pe altă parte există şi pragul de venit de 8.000 de lei net pentru a proteja pe cei care sunt cu venituri mici şi a avea o anumită chibzuinţă în folosirea banilor pentru voucherele de vacanţă”, a declarat Marcel Boloș.
După cum sesizăm în ultima parte a declarației sale, ministrul a mai venit cu o precizare de luat în calcul, spunând că măsura are ca scop și protejarea românilor cu venituri mici. Cu alte cuvinte, dat fiind plafonul de 8.000 de lei net, ministrul pare să catalogheze salariile de până la acest nivel ca fiind mici.
Totuși, în sistemul privat puțini angajați se pot mândri cu o astfel de medie salarială, aceasta fiind regăsită în industrii precum IT-ul, însă în majoritatea sectoarelor economice salarii de până la 8.000 de lei net rar ai șansa să întâlnești. Prin urmare, nu putem afirma că vorbim de venituri mici dacă avem salarii de 6.000, 7.000 sau 8.000 de lei net. Poate că plafonul până la care ar trebui să ne referim la venituri mici ar trebui coborât simțitor, pentru că realitatea economică așa arată, cel puțin la privat. Însă la stat par să fie alte proporții și unități de măsură.