15 aug. 2023 | 19:50

Să ne rugăm să nu pice imobiliarele: economia României de dusă-n spate, fără ele suntem pierduți

ACTUALITATE
Să ne rugăm să nu pice imobiliarele: economia României de dusă-n spate, fără ele suntem pierduți

Analiștii economici anticipau că anul 2023 va fi marcat de recesiune pe plan intern, însă cele mai recente cifre arată că am reușit să ocolim criza economică, deși pericolele și instabilitatea din exterior încă persistă și ne pot aduce complicații.

Conform cifrelor proaspăt publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, se pare că în primul trimestru al anului curent economia României a înregistrat o dinamică de 2,4% comparativ cu perioada similară din 2022.

Este demn de punctat faptul că evoluția economiei noastre naționale are loc într-un context dificil pe plan extern, în care rata inflației reprezintă o problemă chiar și pentru marile economii de pe continent, la fel ca deficitul bugetar.

Ce ar trebui să știe românii care se roagă să pice în cap imobiliarele

Sectorul construcțiilor se dovedește a fi deosebit de important pentru evoluția economică per ansamblu.

„Realizările sectorului construcţii s‐au reflectat în mod corespunzător în dinamica formării brute de capital fix, care a avansat în trimestrul I cu 10,4%, reprezentând un aport de 1,9 puncte procentuale la rata reală a PIB. Derularea lucrărilor de investiţii deja contractate, cât şi a altor proiecte viitoare finanţate atât din fonduri europene, cât şi din cele publice, vor face din investiţiile brute un factor esenţial al susţinerii creşterii economice în acest an”, se menționează în raportul de specialitate.

„Sectorul terţiar, deşi va înregistra o încetinire pronunţată comparativ cu anii anteriori când s‐a manifestat un proces de recuperare accentuat după criza sanitară, va continua să mărească avansul economiei, în principal prin dezvoltarea serviciilor performante cum sunt cele din domeniul tehnologiei informaţiei, cele prestate în principal întreprinderilor, dar şi cele din HORECA. Din păcate, industria a continuat şi în primele luni evoluţiile slabe pe fondul crizelor care se manifestă la nivel global şi european.

Ținând cont de contextul nefavorabil (conflictul ruso ‐ ucrainean, nivelul preţurilor, dificultăţi legate de aprovizionare, etc.), pentru restul perioadei se prevede o redresare lentă. În aceste condiţii se estimează că pe ansamblul anului valoarea adăugată brută se va diminua uşor, reducând astfel contribuţia favorabilă a celorlalte sectoare de activitate.

Pe latura cererii, pe lângă investiţiile brute, consumul privat va rămâne, în continuare, unul din principalii susţinători ai creşterii economice, chiar dacă după avansul de 6,4% din trimestrul I, vom asista la o decelerare în următoarea perioadă”, potrivit raportului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele