09 sept. 2023 | 20:00

S-a luptat 22 de ani ca să se afirme, dar ne-a dăruit Liceenii, unul dintre cele mai iubite filme românești. Cine a fost regizorul Nicolae Corjos VIDEO

ACTUALITATE
S-a luptat 22 de ani ca să se afirme, dar ne-a dăruit Liceenii, unul dintre cele mai iubite filme românești. Cine a fost regizorul Nicolae Corjos VIDEO

A petrecut 22 de ani în postura de regizor secund, învățând de la renumiții regizori români ai vremii. Mai apoi, a condus producția unor dintre cele mai îndrăgite filme din România, chiar dacă i-a luat destul timp.

Printre ele, se numără și Liceenii, care a avut mare succes. Nicolae Corjos ne-a părăsit în urmă cu un an, la vârsta de 86 de ani.

Nicolae Corjos

Nicolae Corjos – fotografie de arhivă

Se simțea confortabil în prezența tinerilor

Nicolae Corjos este persoana care a adus în atenția publicului liceeni, studenți sau proaspăt absolvenți în mijlocul anilor ’80. A așteptat timp de 22 de ani pentru a deveni regizor, apoi a creat unele dintre cele mai iubite filme din industria cinematografică românească.

Nicolae Corjos s-a născut la 22 mai 1935, în Hotin, județul Hotin, care acum se află în Ucraina. A petrecut 22 de ani ca regizor secund, învățând de la marii regizori români ai vremii, iar pasiunea sa pentru teatru și film l-a determinat să-și aleagă cariera de regizor.

„Atunci când am început, aveam o stăpânire asupra meseriei, pentru că, cred eu, am fost bine înzestrat… Ceea ce mă caracterizează cel mai bine este o sinceritate emoțională.

Deviza vieții mele a fost și rămâne: Niciodată nu există prea multă poezie în viață. Întotdeauna există loc pentru poezie, ca o stare sentimentală, ca o trăire umană.

Există experiențe, nuanțe regizorale și stiluri regizorale care te cuceresc în procesul învățării profesionale, în primul rând.

Este esențial ca fiecare să-și descopere propriul stil, să se cunoască pe sine, să înțeleagă evoluția stilistică, direcțională și filozofică în ceea ce privește domeniul cinematografiei și al audiovizualului. Aceasta este direcția în care te îndrepți în mijlocul agitației acestei industrii, unde nu întotdeauna poți face ceea ce dorești, dar poți să-ți exprimi sufletul.

A găsi acea emoție sinceră pe care să o poți exprima este una dintre lecțiile pe care încerc să le transmit studenților mei,” a declarat regizorul, în cadrul unui interviu.

Nicolae Corjos - fotografie de arhivă

Nicolae Corjos – fotografie de arhivă

Nicolae Corjos a definit noțiunea de adolescență în comunism

Timp de peste zece ani, începând din 1981, Nicolae Corjos a fost regizor de film documentar la Studioul Alexandru Sahia.

În această perioadă a realizat 50 de filme documentare notabile, printre care se numără Mănăstirea Văcărești (1989), Sergiu Celibidache (1991), și Concursul Internațional George Enescu (1992).

De asemenea, a fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului între 1995 și 2001.

În 2000, Nicolae Corjos a obținut titlul de doctor în muzică cu teza Arta muzicii – componentă și aureolă a audiovizualului și a fost profesor universitar la Universitatea Hyperion, între 1990 și 2009.

În industria cinematografică, Nicolae Corjos a început ca regizor secund la filme precum Dacii (1967), Ciprian Porumbescu (1973), Nemuritorii (1974), Toate pânzele sus (serial TV, 1977), și Contele Ory (1978, în colaborare cu Jacques Trehouta).


Filmografia sa include lungmetraje notabile precum Ora zero (1979), Alo, aterizează străbunica!… (1981), Pădurea nebună (1982), Declarație de dragoste (1985), Liceenii (1986), Extemporal la dirigenție (1988), Un studio în căutarea unei vedete (1988), și Liceenii Rock’n’Roll (1991).

Filmele Declarație de dragoste și Liceenii au devenit adevărate fenomene cinematografice în anii ’80 și au continuat să fie extrem de populare în decadelor care au urmat

Televiziunile din România au redifuzat aceste filme de numeroase ori, iar generații întregi de cinefili le-au revăzut cu plăcere în diferite perioade, considerându-le documente artistice ale emoțiilor și relațiilor sociale specifice adolescenței, așa cum erau ele în anii ’80, în România.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele