25 aug. 2023 | 14:35

Românul care a scăpat de malarie un miliard de oameni: Cine a fost Mihai Ciucă VIDEO

ACTUALITATE
Românul care a scăpat de malarie un miliard de oameni: Cine a fost Mihai Ciucă VIDEO

Mihai Ciucă s-a născut la data de 18 august 1883, în satul Săveni din județul Dorohoi. El a fost fiul învățătorilor Platon și Eleonora Ciucă.

După ce a absolvit școala primară condusă de tatăl său, a obținut o bursă la prestigiosul Liceu Laurian din Iași, unde a absolvit ca șef de promoție.

Ulterior, în 1902, s-a mutat la București pentru a se înregistra la Institutul Medico-Militar. Grație fratelui său mai în vârstă, Alexandru, care studia Medicina Veterinară, Mihai Ciucă a avut ocazia să intre în cercul profesorului Ioan Cantacuzino. Acest lucru l-a ajutat să colaboreze cu Cantacuzino, la Laboratorul de Medicină Experimentală.


Între anii 1914 și 1915, doctorul Ciucă a urmat un stagiu la Institutul Pasteur din Paris.

Înainte de a pleca în Franța, doctorul Cantacuzino l-a sfătuit astfel: „Nu trece pe lângă minunile lumii care este Parisul fără să le observi. Nu contează cât de bine stăpânești cele mai recente descoperiri în microbiologie, dacă nu vei rămâne uluit în fața vitraliilor medievale de la Sainte Chapelle sau nu vei admira sălile cu sculpturi grecești de la Louvre, atunci ai pierdut oportunitatea”.

Aceste cuvinte au reflectat importanța învățăturii, a cunoașterii și a experiențelor culturale pentru dezvoltarea unui tânăr, ceea ce s-a întâmplat, fără dar și poate, și în cazul lui Mihai Ciucă.

mihai-ciuca-a-scapat-romania-malarie

Mihai Ciucă – fotografie de arhivă

Și-a dedicat cariera combaterii bolilor transmisibile

După întoarcerea în țară, Mihai Ciucă și-a urmat mentorul pe front în perioada celui de-al Doilea Război Balcanic, coordonând campaniile de combatere a epidemiei de holeră.

În acea perioadă, la Institutul din București, s-au produs cantități considerabile de vaccin antiholeric, încapsulate în sticle de diverse forme și origini, deoarece stocurile de recipiente obișnuite se epuizaseră.

Doctorul a primit responsabilitatea conducerii Laboratorului Corpului I de armată și a mărturisit: „Eram pregătit în orice clipă pentru cel mai înalt sacrificiu”, reflectând asupra pericolului iminent.

Pe lângă responsabilitățile sale pe frontul intern, medicul a participat și la combaterea holerei în Bulgaria, într-o misiune a Crucii Roșii Române.

În anul 1915, a luat parte la lupta împotriva tifosului exantematic în Serbia, într-o misiune coordonată de Direcția Sanitară.

În 1919, Mihai Ciucă a semnat Tratatul de Pace de la Versailles în numele României, alături de Nicolae Titulescu și Ioan Cantacuzino.

Ulterior, a fost numit profesor la Facultatea de Medicină din Iași, unde a înființat și condus Spitalul Izolarea, alături de prietenul și colaboratorul său, doctorul Alexandru Slătineanu.

Mihai Ciucă - fotografie de arhivă

Mihai Ciucă – fotografie de arhivă / 12 mai 1966

A eradicat malaria în România și a încercat să facă același lucru în întreaga lume: „medicul curant al unui miliard de oameni”

Mihai Ciucă, un ilustru microbiolog, infecționist, bacteriolog și epidemiolog, și-a dedicat cercetările malariei și bacteriofagului. Alături de laureatul Premiului Nobel din 1919, Jules Bordet, Ciucă a contribuit la descoperirea fenomenului lizogeniei, care a devenit cunoscut sub numele de fenomenul Bordet-Ciucă.

Totuși, realizarea de seamă a lui a constat în lupta și eradicarea paludismului, numit științific malarie, o boală infecțioasă declanșată de un hematozoar prin înțepătura țânțarilor anofeli.

În anul 1924, la recomandarea profesorului Cantacuzino, Mihai Ciucă a fost numit expert al Comisiei de paludism a Societății Națiunilor. Începând cu 1928 și până în 1939, el a îndeplinit funcția de secretar general al acestei comisii.

În 1934, după decesul profesorului Cantacuzino, Mihai Ciucă a fost chemat la București pentru a prelua conducerea Institutului Cantacuzino, împreună cu C. Ionescu-Mihăiești.

În momentul în care Organizația Mondială a Sănătății a fost înființată în anul 1948, Mihai Ciucă a devenit unul dintre cei cinci membri ai Comitetului de experți în paludism.

El a efectuat numeroase călătorii considerate misiuni antipaludism în regiuni precum Europa, Nordul Africii, Orientul Apropiat și Extremul Orient, inclusiv India, China, Indonezia, Malaezia și Japonia.

Profesorul H. Cordon de la Universitatea Harvard l-a numit medicul curant al unui miliard de oameni.

Un succes remarcabil a reprezentat de campania împotriva malariei în România, în cadrul căreia, întree 1948 și 1953, Mihai Ciucă a reușit să eradicheze boala în țară.

De asemenea, el a coordonat o campanie internațională împotriva malariei, care a fost încheiată în 1958. Cu toate acestea, eforturile sale nu au reușit să eradicheze complet boala la nivel global, posibil din cauza limitării fondurilor disponibile pentru acest scop.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele