Simion Cuțov este considerat de mulți iubitori ai acestui sport cel mai bun pugilist român al tuturor timpurilor, dar cariera sa, cât și viața, nu aveau să fie, din păcate, prea lungi.
Simion Cuțov s-a născut în data de 7 mai 1952, în comuna tulceană Smârdanul-Nou, Brăila, și a fost a fost un boxer român, laureat cu argint la Montreal 1976.
Component al clubului Dinamo, el și-a trecut în palmares patru titluri de campion național la categoria 60 kg, trei titluri de campion european, unul la juniori, în 1972, și două la seniori în anii 1973 și 1975, precum și o medalie de argint la Campionatele Mondiale de la Havana din 1974, dublată de o altă din același metal cucerită la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976.
În cel mai important meci al carierei, cel din finală categoriei 60 kg de la Olimpiada Nadiei, dinamovistul l-a avut că adversar pe nordamericanul Howard Davis.
De-a lungul carierei sale prolifice, Simion Cuțov a susținut 155 de meciuri, dintre care a pierdut numai 20.
În semn de apreciere pentru rezultatele deosebite și contribuția adusă în sportul românesc, Cuțov a fost decorat cu „Ordinul Muncii“ clasa a II-a și i s-a acordat titlul de Maestru emerit al sportului.
Finală mondială din 1974 are și ea povestea ei. Simion Cutov a ajuns în finală categoriei 60 kg unde l-a întâlnit pe rusul Vassily Solomin în față căruia a pierdut la limită.
Potrivit martorilor oculari, care însă n-au reușit să se pună de acord asupra rundei în care s-a petrecut întâmplarea, Simion, care era în avantaj, a încasat la un moment dat o lovitură care l-a dezechilibrat.
„S-a clătinat un pic iar apoi se uită nedumerit către colț întrebând de ce e numărat”, a declarat fratele său, Calistrat Cuțov Se face că arbitrul n-a oprit numărătoarea la 8, ci la 10, și l-a declarat out pe Simion care, astfel, a pierdut finală.
Peste doi ani, Simion Cutov reușea să își ia revanșa în față lui Solomin la Jocurile Olimpice de la Montreal.
A început să boxeze în sala clubului Pal din Brăila, ca și fratele sau mai mare, Calistrat Cutov, primul sau antrenor fiind Gheorghe Bobinaru.
Constantin Dumitrescu i-a antrenat mulți ani pe Calistrat și Simion Cutov.
„Frații Cutov aveau o relație specială. Nu i-am văzut niciodată să se certe în public sau să se contrazică. Dacă aveau ceva de discutat se retrăgeau și vorbeau între ei cu voce scăzută.
Simion îl ascultă întotdeauna pe Calistrat iar acesta avea mereu grijă să se comporte în așa fel față de fratele mai mic încât să nu-i știrbească imaginea. Mie, că antrenor, mi-a plăcut foarte mult felul în care se purtau unul cu celălalt”.
Așa cum menționam anterior, Simion Cuțov s-a născut în 1952 și a murit în 1993, la vârsta de numai 41 de ani.