Românii noștri, pe primul loc într-un clasament UE. Ne zbatem să avem cetățenia altor state, mai mult ca orice alt european
Se pare că românii conduc detașat un clasament realizat în rândul statelor UE27 privind solicitarea cetățeniei unui alt stat.
Conform celor mai recente date prezentate într-un infografic realizat de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, statele UE27 au naturalizat cumulativ peste 825.000 de noi cetățeni in 2021. Noi suntem fruntași la acest capitol! Concret, se pare că suntem primii în rândul cetățenilor unui stat UE27 ce solicită cetățenia unui alt stat UE27.
Ce este Monitorul Social? „Este un proiect care își propune să prezinte realitățile sociale românești în cifre și date pentru a încuraja dezbaterea publică informată. Cifre?! Cifrele sunt pentru statisticieni, pentru economiști! Nu e adevărat, cifrele sunt pentru toți cei interesați, cu condiția să fie prezentate într-o manieră accesibilă și atractivă. Este ceea ce încearcă să facă Monitorul Social.
La ce ne folosește Monitorul Social? Ne ajută să ne confruntăm propriile percepții și să le supunem testului empiric. Percepțiile sunt cel mai adesea influențate de experiența personală, de mediul în care trăim și de discursul public dominant. Monitorul Social ne ajută să înțelegem mai bine realitatea înconjurătoare și problemele cu care se confruntă România. Tuturor celor interesați, Monitorul Social le oferă posibilitatea formării unor opinii documentate, fundamentate pe date și pe informații provenind din surse oficiale”, notează cei din proiect.
Ce spune despre noi, ca români, cea mai recentă analiză privind acordarea cetățeniilor
De notat că aproape 90% dintre noile cetățenii au fost acordate unor persoane provenite din state non-UE, majoritatea cu o situație economică sau politică dificilă. Aici vorbim despre state ale căror probleme au făcut înconjurul lumii în ultimii ani, iar reprezentative sunt, ca referință, Siria sau Albania.
De altfel, trei state, adică Siria, Maroc și Albania ajung împreună la aproximativ 25% dintre noile cetățenii acordate. Prin comparație, raportat la populație, datele arată că românii reprezintă mai mult de 25% dintre cetățenii Uniunii Europene ce solicită cetățenia unui alt stat membru.
Iată mai jos o imagine care ne oferă, structurat, cifre importante despre această temă: