România, la coada Europei, din nou: râd de noi și își dau coate, dar au și motive
Din când în când, frumoasa noastră țară mai apare în câte un clasament european ca fiind codașă, ceea ce ne plasează adesea într-o lumină complet nefavorabilă. Se întâmplă din nou, chiar la început de 2023!
De data aceasta este vorba despre o analiză referitoare la reţele de drumuri forestiere din Europa. Bineînțeles, după cum bine anticipezi, suntem ocupanții unui loc rușinos în fața suratelor noastre de pe continent. Ce-i drept, noi suntem codași și la rețelele de infrastructură rutieră, era firesc să nu fim în top când vine vorba despre cea forestieră, nu? Să vedem, totuși, care sunt cifrele exacte furnizate de directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu.
Oficialul subliniază faptul că țara noastră are una dintre cele mai scăzute, dacă nu cea mai scăzută, reţea de drumuri forestiere, iar acest lucru ne pricinuiește numeroase probleme și neajunsuri, subliniază expertul.
„Avem undeva la şase metri liniari la hectarul de pădure. Acesta este un neajuns, în primul rând din punct de vedere al accesibilizării arboretelor, pe de o parte, dar şi din punct de vedere al impactului negativ pe care scos-apropiatul materialului lemnos îl are asupra solului în pădure.
Încă mai avem situaţii, atât în pădurile administrate de Regia Naţională a Pădurilor, cât şi în celelalte păduri, când scos-apropiatul materialului lemnos, adică din pădure şi până la drumul forestier, unde se încarcă în mijloacele de transport, se face pe drumuri forestiere cu trasee, lungimi care depăşesc uneori trei sau chiar patru kilometri”, a declarat Daniel Nicolăescu.
Nu ne-a păsat de țară timp de decenii, iar acum se văd rezultatele
Multe sectoare de activitate își pun speranța, pentru anii viitori, în fondurile de care beneficiază România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Știm cu toții, de exemplu, că sistemul medical are mari obiective de atins cu acești bani și, în general, fondurile ne vor ajuta să punem pe picioare reforme și investiții ce au întârziat să apară în ultimele decenii. Și când vine vorba despre zona forestieră, principala problemă sunt banii.
Din cauza lipsei lor, avem atât de multe probleme în domeniu, dar cu adevărat îngrijorător este că experții Romsilva nici măcar prin PNRR nu mai speră să salveze ceva. Finanțările sunt prea mici să facă diferențe considerabile, cred ei. Deși sumele, la prima vedere, sunt consistente, adevărul este că noi am avea nevoie de mult mai mult.
„Finanţarea o considerăm derizorie. Adică 150 milioane de euro din totalul fondurilor alocate prin PNS pentru România, sunt total insuficiente. În ceea ce priveşte PNRR, de asemenea, finanţarea pentru sectorul forestier este una redusă.
Din totalul finanţării sunt alocate 22 de milioane de euro pentru lucrări de corectare a torenţilor şi alte 50 de milioane de euro pentru modernizarea sau construirea a 90 de pepiniere silvice. Şi aici considerăm că finanţarea este insuficientă având în vedere nevoile sectorului forestier”, a mai precizat directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor.