30 nov. 2023 | 10:13

Românca “revoluționară” știută de o țară întreagă e, de fapt, o englezoaică. Cum a ajuns o tânără din Occident să reprezinte valorile noastre în tabloul iconic

ACTUALITATE
Românca “revoluționară” știută de o țară întreagă e, de fapt, o englezoaică. Cum a ajuns o tânără din Occident să reprezinte valorile noastre în tabloul iconic

Tabloul „România Revoluționară” al artistului Constantin Daniel Rosenthal rămâne o mărturie captivantă a evenimentelor dramatice petrecute la Revoluția de la 1848.

Englezoaica din tabloul „România Revoluționară”, pictat la Paris

„România revoluţionară”, creaţia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluţiei de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant. Englezoaica aflată în centrul tabloului devine nu doar un element pictural, ci și un simbol puternic al angajamentului și solidarității străinilor în timpul unei perioade critice din istoria României.

Tabloul România Revoluționară de Constantin Daniel Rosenthal

Constantin Daniel Rosenthal, autorul tabloului ”România revoluţionară”, s-a născut la Budapesta şi a ajuns să adere la principiile revoluţionarilor români de la 1848, după ce s-a împrietenit, la Viena, cu Ion Negulici şi Constantin A. Rosetti. S-a stabilit la Bucureşti în 1842, ajutat de pictorul Ioan Negulici, şi în 1947 a decis să treacă la creştinism, luându-şi prenumele de Constantin. În cadrul Revoluţiei de la 1848 a fost unul dintre participanţii activi la mişcare, iar pentru implicarea sa guvernul revoluţionar i-a acordat naturalizarea.

Pictorul a cunoscut-o pe Mary Grant, alias Maria Rosetti, cu un an înainte de revoluţie. Ea s-a născut în Guernesey, Anglia, în anul 1819, fiind fiica unui scoţian, Edward Grant, şi a unei franţuzoaice, Marie Lavasseur. Şi-a petrecut copilăria în Provance, Franţa.

Vezi și: Prima femeie ziarist din România era „oacheșă, nu chiar frumoasă, dar cu nurii unei meridionale, expresivă, pasionată, artistă”. Cine a fost Maria Rosetti

Muza lui Rosenthal

Fratele ei, Effingham, a ajutat-o pe Mary Grant să ajungă în România. S-a angajat ca guvernantă pentru copiii colonelului Ioan Odobescu. Îl cunoaşte pe Constantin Rosetti şi între cei doi se naşte o iubire pasională. Se căsătoreşte cu C.A. Rosetti, important om politic, în 1847, cu un an înainte de Revoluţia de 1848. Deşi nu era româncă, Mary Grant, devenită în urma căsătoriei Maria Rosetti, s-a regăsit în aspiraţiile şi idealurile revoluţionarilor de la 1848.

Atunci când CA Rosetti şi alţi revoluţionari au fost arestaţi, Maria Rosetti s-a deghizat în ţărancă şi, cu fetiţa în braţe, a plecat să-şi salveze soţul. Alături de ea s-a aflat pictorul Constantin Rosenthal. Când C. A. Rosetti era urcat, împreună cu un grup de revoluţionari, pe o corabie turcă, pentru a fi dus în Serbia, Maria le-a cerut voie supraveghetorilor să fie lăsată să-şi sărute soţul de rămas-bun. I-a strecurat acestuia în gură un bileţel pe care erau scrise locul, ora şi datele operaţiunii prin care urma să fie eliberat. Astfel, datorită curajului şi stăruinţei Mariei Rosetti, revoluţionarii au reuşit să scape.

maria-rosetti-prima-femeie-ziarist-romania

Maria Rosetti prima femeie ziarist România

Vezi și: Misterul simbolurilor din „Cina cea de Taină”: ce semnificație are solnița căzută și ce alte detalii a mai ascuns Leonardo da Vinci în pictură

Constantin Daniel Rosenthal a fost pictorul care a capturat spiritul epocii în „România Revoluționară”. Ela fost un pictor român de origine evreiască, născut la București în 1932 și decedat în 2015. Cu o carieră îndelungată și prolifică, Rosenthal a devenit cunoscut pentru capacitatea sa de a transpune pe pânză momente semnificative din istoria și societatea românească. Una dintre cele mai notabile lucrări ale sale, „România Revoluționară,” rămâne o mărturie vizuală captivantă.

Stilul lui Rosenthal a fost marcat de o abordare realistă și expresivă. El a fost capabil să capteze nu doar detaliile fizice ale subiectelor sale, ci și emoțiile și atmosfera din jurul acestora. Prin folosirea culorilor vibrante și a compozițiilor bine gândite, Rosenthal a adus la viață scenele din istoria României. Lucrările lui Rosenthal au fost întâmpinate cu interes și admirație, dar, în același timp, au provocat și dezbateri. Într-o perioadă în care contextul politic influența adesea arta, lucrările sale au fost privite ca o formă de rezistență și expresie artistică în fața cenzurii și a constrângerilor politice.

Constantin Daniel Rosenthal a lăsat în urmă o moștenire artistică semnificativă. Operele sale nu sunt doar imagini frumoase, ci documente vizuale ale unei perioade complexe și dramatice din istoria României. Ele păstrează vie amintirea evenimentelor care au schimbat cursul istoriei naționale și, în același timp, oferă privitorilor ocazia de a reflecta asupra luptei pentru libertate și democrație.

Constantin Daniel Rosenthal rămâne un nume important în peisajul artistic românesc. Prin lucrările sale, a reușit să redă nu doar frumusețea estetică, ci și complexitatea și profunzimea experiențelor umane. Cu „România Revoluționară,” Rosenthal a adus la viață spiritul unei epoci tulburi, transmițând o poveste dureroasă și, totodată, inspiratoare despre curaj, solidaritate și lupta pentru libertate.

Vezi și: Recordul de vânzare pentru o lucrare a unui pictor român: cine este artistul care l-a pictat pe Charles Darwin