20 ian. 2023 | 10:55

Robotul acrobat și dornic de muncă ce te-ar putea înlocui, în viitor: ce știe să facă Atlas

ACTUALITATE
Robotul acrobat și dornic de muncă ce te-ar putea înlocui, în viitor: ce știe să facă Atlas

Cei de la Boston Dynamics au demonstrat de multe ori agilitatea și dexteritatea uimitoare a robotului Atlas, de-a lungul timpului.

Într-un nou clip, mașina umanoidă a fost însărcinată să livreze o pungă cu instrumente în partea de sus a unor schele, folosindu-se de puterile sale.

Atlas demonstrează, în acest clip, nu numai o capacitate impresionantă de gândire, ci și rapiditate, luând și plasând o scândură de lemn peste un obstacol, ca mai apoi să ridice geanta cu instrumente.

„Parkour ne obligă să înțelegem limitările fizice ale robotului, iar dansul său ne îndeamnă să ne gândim la cât de precisă și de plină de dexteritate poate fi mișcarea întregului său corp”, a spus Robin Deits, inginer de software din echipa de control al lui Atlas.

La începutul anilor 2000, roboții bipezi erau încă la început și nu puteau face mare lucru. În 2015, încă existau chestiuni de corectat, în mod evident, dar progresul era pe drumul cel bun.

Robotul Atlas, mai agil și mai priceput decât omul de rând

Astăzi, ei depășesc agilitatea unui om sedentar, ba chiar mai mult decât atât, din câte se poate observa în imaginile de mai jos.

Rămâne, totuși, de văzut, în ce măsură va reuși acest robot să înlocuiască munca umană, în viitor.

„Aceasta este mai degrabă o demonstrație a unora dintre noile capacități de control ale robotului”, a spus Scott Kuindersma, liderul echipei Atlas.

„Speranța noastră este că, dacă vom putea construi tehnologia de bază care să ne permită să creăm și să adaptăm cu ușurință comportamente dinamice, ar trebui să putem să le folosim în viața de zi cu zi pentru a efectua lucrări reale, solicitante din punct de vedere fizic, dar și rapide.

Sunt necesare multe modificări pentru a oferi o soluție completă într-un domeniu precum producția sau construcțiile. Acest videoclip evidențiază o mică parte din munca noastră”, s-a menționat, de asemenea.

În concluzie, poate că nu trebuie să ne îngrijorăm atât de mult în legătură cu roboții acrobați, de vreme ce ei nu reprezintă un pericol pentru omenire, ba dimpotrivă, ar putea da o mână de ajutor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele