21 mart. 2023 | 08:36

Risc de furtună geomagnetică, astăzi: cum va afecta Pământul, conform specialiștilor

ACTUALITATE
Risc de furtună geomagnetică, astăzi: cum va afecta Pământul, conform specialiștilor

Observatorul Solar și Heliosferic al NASA și ESA observă și raportează orice activitate solară neobișnuită care are loc pe suprafața Soarelui.

Asrfel, recent, un grup care studiază petele solare a observat ceva ieșind dintr-un limb de sud-vest al Soarelui. În acest moment, aceste pete solare aruncă doar erupții solare mici, dar s-ar muta în zona de lovitură a Pământului în curând. Mai mult, o furtună geomagnetică ar putea fi inevitabil și ar putea lovi Pământul în perioada 20-21 martie.

Potrivit unui raport publicat de spaceweather.com, o ejecție de masă coronală a fost aruncată în spațiu, de la Soare, pe 17 martie, când un filament magnetic a erupt pe suprafața Soarelui și a aruncat plasmă întunecată. Plasma întunecată se formează la miezul unei astfel de ejecții solare și este mai rece și mai puțin luminoasă decât Soarele. Experții de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au modelat acest scenariu și au prezis că ar putea lovi Pământul în perioada 20-21 martie. Acest lucru ar putea provoca, de asemenea, furtuna geomagnetică de clasă G1, potrivit raportului.

Furtună geomagnetică, anunțată de specialiști

Așadar, raportul a precizat că „furtuni geomagnetice minore (clasa G1) ar putea avea loc în perioada 20-21 martie, din cauza unei posibile lovituri de la o ejecție de masă coronală care vine spre planeta noastră.

Potrivit NOAA, chiar și un impact slab al unei astfel de ejecții solare ar putea declanșa aurore din cauza efectului Russell-McPherron. În timpul echinocțiului de primăvară, Soarele se află direct deasupra ecuatorului, ceea ce face ca ziua și noaptea să aibă aceeași durată.

Ca efect secundar, există o variație semestrială a componentei efective spre sud a câmpului interplanetar. Astfel, se formează fisuri în câmpul magnetic al Pământului, care ar putea permite chiar și vânturilor solare slabe să pătrundă în atmosfera Pământului.

De asemenea, când particulele solare lovesc Pământul, comunicațiile radio și rețeaua electrică sunt afectate atunci când lovesc câmpul magnetic al planetei. Acestea pot cauza întreruperi de curent și de radio timp de câteva ore sau chiar zile. Cu toate acestea, problemele rețelei electrice apar doar dacă erupția solară este extrem de mare.

Ca referință, furtunile geomagnetice sunt, de asemenea, motivul din spatele efectelor uimitoare de lumină verde de pe cer, cunoscute sub numele de Aurora Boreală.