18 apr. 2023 | 22:21

REVIEW ViewSonic X2000B-4K HDR – un proiector laser care îți aduce cinematograful în casă

ACTUALITATE
REVIEW ViewSonic X2000B-4K HDR - un proiector laser care îți aduce cinematograful în casă

Când vine vorba de divertisment în confortul căminului, puține soluții sunt la fel de atrăgătoare și generoase din prisma diagonalei oferite, precum un proiector, iar ViewSonic X2000B-4K este gadgetul perfect pentru pretențiile unui consumator de filme și seriale în 2023.

În urmă cu câteva zile, am avut privilegiul să pun mâna pe un proiector ViewSonic X2000B-4K de tip Ultra Short Throw cu sistem de iluminare laser și o soluție audio integrată de la Harman Kardon cu suport pentru Dolby și DTS HD, pe lângă 4K Ultra HD High Dynamic Range (HDR). Ideea de bază este că vorbim de o soluție premium pentru cei care nu au o încăpere de dimensiuni generoase, dar se bucură totuși de un perete liber pe care să-și monteze un ecran de proiecție. Nu de alta, dar în momentul în care investești atât de mulți bani într-un proiector, absența unui panou de dimensiuni generoase, pe care să-l folosești ca suprafață de proiecție, reprezintă o manifestare de inconștiență.

Acesta este primul model Ultra Short Throw din portofoliul ViewSonic dotat cu un sistem laser de iluminare. În traducere, îl pui la câțiva centimetri de ecran, iar imaginea proiectată va fi de câțiva metri. Exemplul de marketing, pe care l-am și verificat, este de o imagine de 100 de inci (2 metri și 54 centimetri în diagonală), cu proiectorul instalat la 23 de centimetri. În consecință, vorbim de o rată de proiecție raportată la distanță de 0,23.

ViewSonic X2000B-4K - conectică

ViewSonic X2000B-4K – conectică

REVIEW ViewSonic X2000B-4K – specificații tehnice

Micuțul din imaginea de mai sus este departe de a fi cel mai mic proiector la 6,8 kilograme și 451 x 332 x 100 milimetri, dar dimensiunile sale generoase sunt cât se poate de justificate, când ai în vedere ce ascunde la interior. În primul rând, are o rezoluție nativă de 3840 x 2160 pixeli, cu 60Hz și o luminozitate de 2000 lumeni asigurată de o lampă fosfor laser cu o durată de viață de 20.000 de ore. Printr-un calcul simplu, la 4 ore de vizionare pe zi, ar trebui să-ți ofere nu mai puțin de 13 ani de utilizare până să fie nevoie să faci o investiție în înlocuirea lămpii. Este disponibil în culorile alb și negru.

Având în vedere că suportă HDR sau High Dynamic Range, nu ar trebui să vină ca o surpriză abilitatea de a afișa 1,07 miliarde de culori cu un contrast specificat de 3.000.000:1. Zoom-ul optic este fix, iar diagonala imaginii afișate este între 65 și 150 de inci. Diagonala maximă de 3,8 metri a ecranului o obții de la o distanță de 52 de centimetri de ecran.

Nivelul de zgomot maxim este de 32dB, valoare care scade la 30dB dacă optezi pentru modul economic de utilizare a lămpii. Un lucru este însă sigur, nu l-am auzit deloc, iar având în vedere performanța impresionantă a soluției audio integrate de la Harman Kardon, trebuie să dai volumul la minim pentru a auzi un pic ventilatorul aferent soluției integrate de răcire.

ViewSonic X2000B-4K - soluție audio

ViewSonic X2000B-4K – soluție audio

Pentru că este un gadget deștept, cu propriul sistem de operare, o variație de Android TV, merită avut în vedere că memoria internă este de 32GB, din care 26GB sunt disponibili pentru instalarea de diverse aplicații. Conectica include două porturi HDMI 2.0 cu HDCP și ARC (Audio Return Channel), o intrare audio stereo de 3,5mm, două porturi USB 2.0, un port ethernet și Wi-Fi 5Ghz. Ca un detaliu important, suportă Bluetooth 4.2 atât pentru intrare, cât și ieșire de semnal audio. Poți foarte ușor să-ți conectezi o boxă Bluetooth sau o pereche de căști fără fir, în funcție de scenariul pe care îl ai în minte sau poți folosi proiectorul ca pe o boxă Bluetooth de înaltă calitate.

Sistemul audio integrat este de tip soundbar și e furnizat de Harman Kardon. Rotunjit și acoperit cu un material textil ce pare să fie destul de andurant în timp, acesta este certificat Dolby Audio și DTS HD. La interior, ascunde o putere totală de nu mai puțin de 50W, o combinație de două woofere de 15W și două tweetere de 10W. Consumul de energie electrică, în condiții normale, este de 250W, cu 0,5W în standby. Până la 40 de grade Celsius temperatură ambientală ar trebui să funcționeze fără probleme.

ViewSonic vCastSender

ViewSonic vCastSender

Interacțiunea cu proiectorul se desfășoară cu o telecomandă luminată plăcută la atingere, dintr-un plastic semi-catifelat, pentru o aderență sporită și protecție antibacterială certificată TUV. Mai utilă decât aceasta este însă aplicația de mobil ViewSonic vCastSender. O descarci gratuit din Google PlayStore sau Apple AppStore, iar la câteva secunde după ce ai pornit-o, îți identifică proiectorul în rețeaua locală și poți naviga prin meniuri sau aplicații folosind ecranul sensibil al telefonului. Merge absolut impecabil și este cât se poate de prietenoasă.

ViewSonic X2000B-4K - calibrare și configurație

ViewSonic X2000B-4K – calibrare și configurație

REVIEW ViewSonic X2000B-4K – experiența de utilizare și nivelul de calitate

Înainte să detaliez performanța noul ViewSonic X2000B-4K, merită menționat că l-am testat în tandem cu un ecran de proiecție Elite Screens ezCinema 2 cu numele de cod F107XWH2, o diagonală de 107 inci (2,71 metri) și o suprafață de proiecție de 237 x 133 centimetri. Practic, te ajută să te bucuri de un ecran cam de patru ori mai mare decât un TV uzual de 55 de inci. Mai multe despre el am detaliat în acest articol – Experiență: mi-am făcut cinematograf acasă. Ce îți trebuie și cât costă un home cinema autentic.

Nu pot insista suficient cât de important este să folosești un ecran de proiecție împreună cu un proiector, cu atât mai mult unul Ultra Short Throw care amplifică de 10 ori fiecare imperfecțiune a unui perete alb sau a unui cearșaf. Până și instalarea sa pe o suprafață care nu este perfect plană îți dă un pic de lucru la capitolul calibrare, dar este normal. Parcurgi acei pași cât se poate de intuitivi o dată, iar după aceea te bucuri de divertisment la înaltă calitate.

ViewSonic X2000B-4K - imagine de test

ViewSonic X2000B-4K – imagine de test

După ce l-ai calibrat, din nou, merită să ai în vedere cât de deștept este acest proiector. Fără să conectez nicio sursă de semnal la el, am avut acces la aplicațiile favorite de streaming. Totul se instalează în doar câțiva pași, iar folosind Kodi, am putut să-mi rulez filmele stocate pe un NAS Synology aflat la un alt etaj al casei. Acest detaliu este foarte important pentru că, deși semnalul wireless nu părea să fie maxim, conexiunea a fost suficient de puternică încât am rulat filme 4K HDR de 20 – 30GB fără niciun fel de întreruperi. Am efectuat multe teste și cu clipuri de pe YouTube la rezoluție 4K cu 60 de cadre pe secundă fără niciun fel de pauze de buffering, un merit al configurației hardware interne a proiectorului ViewSonic X2000B-4K.

Dacă vrei să-ți oglindești conținutul de pe telefon, laptop sau tabletă pe proiector fără fire, ai și această posibilitate în mod nativ. Suportă Miracast și Apple AirPlay. Apropo de calibrare, poți opta atât pentru ajustarea poziției celor patru colțuri, cât și a nu mai puțin de 60 de puncte, dacă observi o deformare un pic mai ciudată a unei linii de pe ecran pe care nu o poți remedia din poziția proiectorului. Ideea de bază este că proiectorul îți întinde o mână de ajutor atunci când nu ai o suprafață perfectă de proiecție sau, pur și simplu, nu poți să-l instalezi pe un plan perfect drept.

Timpul de pornire al proiectorului este de doar câteva momente, cu mult sub cele 30 – 45 de secunde în cazul unui proiector tradițional. Din acest punct de vedere, îl poți compara cu un televizor obișnuit. Tot cu un TV îl poți compara și când vine vorba de culorile afișate. Dotat cu o tehnologie cromatică proprietară intitulată Cinema SuperColor™ Technology with 100% Rec.709, ViewSonic X2000B-4K îți oferă o experiență vizuală aproape șocantă la prima vedere. Chiar și în condiții de lumină naturală, detaliile sunt uimitoare.

ViewSonic X2000B-4K

ViewSonic X2000B-4K

Ce m-a entuziasmat însă cel mai mult este modul în care se redă mișcarea, mai ales în filmele cu foarte multă acțiune, precum Avatar The Way of Water. Deși imaginea este de dimensiuni generoase și poate nu te uiți de la o distanță de 5-6 metri, experiența de vizionare nu este obositoare pentru ochi datorită acestui aspect. Lucrurile se mișcă natural, creierul tău nu lucrează în plus pentru a intercala cadre suplimentare. De acest efort se ocupă proiectorul pentru a elimina încețoșarea și a-ți afișa în mod constant 60 de cadre pe secundă la o rezoluție de 3840 x 2160 de pixeli. În beznă totală se vede și mai frumos, dar pentru a te bucura de filmele și serialele tale preferate, este suficient doar să-ți tragi jaluzelele.

Faptul că ViewSonic X2000B-4K te scapă și de investiția într-un sistem audio adițional nu este sub nicio formă o glumă sau o exagerare. Cu cei 50W împărțiți în patru difuzoare, tweetere și woofere, în orice moment, ești plasat în mijlocul acțiunii. Indiferent cât de mare îți este camera, te vei bucura de un sunet impozant, plin de detalii pe întregul spectru de frecvențe. Până și joasele sunt surprinzător de puternice, fără niciun fel de distorsiuni, chiar și la volum maxim. Ca o certificare suplimentară a calității audio și a sunetului imersiv, proiectorul este certificat Dolby Audio și DTS – HD, pentru a-ți aduce o experiență de cinema acasă nu doar din prisma imaginii, dar și a sunetului.

REVIEW ViewSonic X2000B-4K – concluzie

Cu un preț de achiziție între 2500 de euro și 13.000 de lei, această soluție de proiecție este departe de a fi o achiziție ușoară pentru majoritatea utilizatorilor. Cu toate acestea, având în vedere sistemul de proiecție laser, spațiul mic de care are nevoie pentru a-ți oferi o imagine foarte mare și de foarte bună calitate, face o treabă foarte bună în a justifica investiția.

Nu este pentru toată lumea, iar mulți vor opta în continuare pentru un televizor în acea zonă de preț. Acea decizie neinspirată, în opinia mea, va fi luată însă în absența unei sesiuni de test cu noul ViewSonic X2000B. După ce l-ai ”trăit” la prima mână, vei înțelege de ce poate fi considerat revoluționar, atât din prisma experienței vizuale impresionante, chiar și în condiții de lumină naturală, cât și din prisma calității audio uimitoare. Îți umple casa, te mângâie pe suflet și materializează fără cusur visul tău din copilărie de a avea un cinematograf în confortul căminului. Chiar cred că se luptă de la egal la egal cu un televizor de top al momentului, dacă iei în calcul rezoluția, contrastul și luminozitatea, dar dacă ai în vedere diagonala raportată la preț, este peste orice TV.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele