20 iun. 2023 | 12:05

REVIEW Realme 11 Pro+ 5G – telefonul cu 200 de megapixeli care face toți banii

ACTUALITATE
REVIEW Realme 11 Pro+ 5G - telefonul cu 200 de megapixeli care face toți banii

Nimic nu este mai plăcut decât să vorbești despre un telefon care bifează cele mai importante puncte ale unui smartphone de top în 2023 și, mai important decât atât, se încadrează într-un buget mai mult decât rezonabil. Realme 11 Pro+ 5G este un telefon original greu de ignorat într-o piață saturată de designuri similare și specificații aproape identice.

Realme este un brand cu care am interacționat din ce în ce mai mult în ultimii ani și care, deși a intrat pe piață ca ”o aripă” a Oppo, acum este un gigant de sinestătător și unul care se mândrește cu cea mai rapidă creștere în popularitate pe continentul european. În încercarea de a mulțumi cât mai mulți clienți, chinezii au făcut o treabă grozavă în a îmbina funcționalități premium cu un design atractiv, toate la un preț fără concurență. Dacă mai iei în calcul și faptul că experiența sistemului de operare este una cât se poate de apropiată de Android-ul curat de la Google, sunt prea puțin lucruri care să nu-ți placă la gadgeturile producătorului.

În România, seria Realme 11 Pro va fi disponibilă în două variante, standard și Realme 11 Pro+. Ambele vin la pachet cu conectivitate 5G, dar modelul + include un senzor principal de 200 megapixeli, față de 100 megapixeli în modelul standard și 3 camere principale față de două. Ca referință, cea de a treia este ultrawide. În plus, pe partea de selfie-uri, vorbim de un senzor de 32 megapixeli comparativ cu 16 megapixeli. Ultimul detaliu tehnic de diferențiere ține de viteza de încărcare. Deși discutăm de același acumulator de 5000 mAh, Realme 11 Pro+ 5G se încarcă la 100W față de cei 67W ai modelului standard. Chiar și așa, ambele se încarcă mai repede decât cele mai noi și mai scumpe modele de iPhone sau Samsung Galaxy S, de departe.

Realme 11 Pro+ 5G - spate

Realme 11 Pro+ 5G – spate

REVIEW Realme 11 Pro+ 5G – construcție, specificații și performanță

Nu poți să vorbești despre Realme 11 Pro+ 5G, fără să faci referire la colaborarea studioului de design al companiei cu Matteo Menotto, fost designer al casei Gucci. Așa înțelegi mai bine efortul și intenția din spatele pielii vegane care acoperă posteriorul aparatului, un detaliu inspirat de valorile esteticii de la Milano și care, pe lângă faptului că îți fură imediat privirea, sporește foarte mult aderența. Deși include o husă de silicon în pachet și-l poți proteja în plus fără investiții suplimentare, pielea vegană de pe spate nu prea te lasă să-l scapi din mână nici dacă ești un pic transpirat sau l-ai luat de pe masă într-o poziție mai ciudată. E foarte frumos, dar și foarte practic. În ceea ce privește finisajele, terminalul va fi disponibil în culorile Sunrise Beige, Astral Black și Oasis Green, deși nu cred că le vei găsi pe toate pe meleaguri mioritice.

Realme 11 Pro+ 5G se ascunde într-o carcasă de 189 de grame cu 161.6 x 73.9 x 8.2 mm. Ecranul de 6,7 inci de tip AMOLED cu 120Hz și HDR 10+ are o rezoluție de 1080 x 2412 pixeli și un raport de aspect de 20:9. Curbat discret pe margini, acest smartphone se mândrește cu un raport între suprafața utilă a ecranului și partea frontală a aparatului de 90,5%. Deși numărul în sine s-ar putea să nu-ți spună foarte multe, se traduce printr-o ramă infimă spre inexistentă pe toate cele patru margini. Ca referință, același procent la un iPhone 14 Pro Max este de 88,3%, iar la un Galaxy S23 Ultra ajunge până la 89,9%.

Realme 11 Pro+ 5G - porturi, difuzoare

Realme 11 Pro+ 5G – porturi, difuzoare

Partea de procesare este asigurată de un procesor Mediatek Dimensity  7050 pe tehnologie de 6 nanometri, un octa-core cu configurația 2×2.6 GHz Cortex-A78 & 6×2.0 GHz Cortex-A55 și un procesor grafic Mali-G68. Configurația testată de mine are 12GB RAM și 512GB de memorie internă. În teorie, vei putea opta și pentru 256GB de memorie internă sau 1TB. Conectica include Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Bluetooth 5.2 cu A2DP, Low Energy și aptX HD, în timp ce localizarea se facă prin GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS, NavIC. Dacă profiți deseori de conectivitatea NFC, merită să ai în vedere că Realme 11 Pro+ 5G are o configurație de antene care îi permite interacțiunea la 360 de grade în jurul telefonului. Astfel, îți este mai ușor să faci plăți wireless sau să-ți împerechezi telefonul cu o boxă compatibilă, de exemplu.

Amatorii de autentificare biometrică se vor bucura de senzorul de amprentă foarte rapid de sub ecran, în timp ce acumulatorul de 5000 mAh te va ține mult timp departe de priză. Vizavi de încărcarea cu 100W, folosind încărcătorul din pachet (o altă raritate la giganți precum Apple sau Samsung), bateria a ajuns de la 1% la 100% in doar 26 de minute. În ceea ce privește utilizarea continuă în condiții normale, măsurată folosind testul de baterie din PCMark, am obținut 20 de ore și 35 de minute departe de priză, o valoarea minunată având în vedere că nu stai tot timpul cu ecranul pornit ca în timpul benchmark-ului. Dacă ar fi să interpretez această statistică, aș spune că vei avea două zile de utilizare până să fii nevoit să-ți reîncarci telefonul fără niciun fel de probleme.

Pe partea de performanță, ca de obicei, am optat pentru o combinație de teste sintetice sau benchmark-uri și gaming. În cea mai recentă versiune de AnTuTu 10.0.1, scorul final a fost de 566.288 de puncte, defalcat pe CPU – 172.926, GPU – 94.720, MEM – 154.922, UX – 143.720. În Geekbench 6, de asemenea cea mai recentă iterație a aplicației de test, în testul de procesor am obținut 907 puncte pe partea de Single – Core și 2.325 în testul de multi-core. Testul de GPU din același benchmark a generat 2.337 de puncte. În 3DMark, am rulat patru teste, Wild Life Extreme – 633 de puncte, Wild Life – 2305 puncte, Sling Shot Extreme – 4129 de puncte și Sling Shot – 5104 puncte. În PCMark, testul de performanță Work 3.0 s-a reflectat în 14.124 de puncte cu mențiunea foarte importantă că, în niciun moment, telefonul nu s-a încălzit mai sus de 35-36 de grade Celsius. În testul Storage 2.0 tot din PCMark, pentru măsurarea performanței mediului de stocare, Realme 11 Pro+ a obținut 37.698 de puncte. În AI Benchmark, menit să cuantifice performanța în inteligență artificială, scorul final a fost de 182,4 puncte.

Realme 11 Pro+ - rezolutie ridicata

Realme 11 Pro+ – rezoluție ridicată

REVIEW Realme 11 Pro+ 5G – cameră foto, specificații și abilități

Înainte să atrag atenția asupra particularităților tehnice din această ecuație, merită să ai în vedere că cei de la Realme atrag atenția asupra unui aspect foarte important legat de noul 11 Pro+ pe partea de captură foto. Din câte se pare, cel puțin pe această zonă de preț sau segment de piață, este singurul cu un senzor Samsung ISOCELL HP3 de 200 de megapixeli cu o dimensiune a senzorului de 1/1,4 inci și pixeli cu o dimensiune de 2,24 micrometri, respectiv F/1.69. În plus, se bucură de stabilizare optică de imagine și SuperZoom 4x In-Sensor.

Al doilea senzor principal are 8MP cu F/2.2 – Ultra Wide, iar al treilea, de 2 megapixeli cu F/2.4 este pentru pentru Macro. Suportă HDR și vine la pachet cu posibilitatea de a filma 4K Ultra HD cu 30 de cadre pe secundă, până la 720p cu 960 de cadre pe secundă. Pe partea frontală, ai un senzor de 32 megapixeli cu F/2.5 – Wide.

Vizavi de cei 200 de megapixeli, deși orice browser îți va redimensiona imaginea respectivă, merită să ai în vedere că fotografia de mai sus cu sticlele, în dimensiunea ei reală, s-a reflectat într-o rezoluție de 16.320 x 12.240 de pixeli, exact 200 de megapixeli, în timp ce fișierul a avut 22,7MB cu F/1.69 diafragmă și expunere de 1/33 secunde. În orice caz, este o imagine încărcată de detalii și îți recomand să dai click pe ea pentru a o vedea la dimensiunea naturală.

Realme 11 Pro+ - test zoom

Realme 11 Pro+ – test zoom

Ca de fiecare dată, am făcut mai sus un colaj de înaltă rezoluție pentru a testat abilitățile în ceea ce privește zoom-ul. Primul cadru este ultrawide – 0,6X, al doilea este standard – 1x, al treilea este 2x, 4x și 10x. Deși ultimul cadru este cu zoom digital, pe mine m-a încântat enorm faptul că prin postprocesare și algoritmi de inteligență artificială, rezultatul este unul verosimil, pereții respectivi și țiglele de pe casă nu par din desene animate. Se pierd câteva detalii din crengile bradului, dar vița de vie este foarte bine definită. Vorbim, practic, de o surpriză foarte plăcută în această zonă de preț, mai ales dacă ai în vedere și faptul că zoom-ul 4X a generat o imagine perfectă, fără artefacte, decolorări la margine și detalii numeroase chiar și în zonele supra sau sub-expuse.

Realme 11 Pro+ 5G - Macro

Realme 11 Pro+ 5G – Macro

În ceea ce privește performanța Macro, un detaliu foarte important în fotografiile cu telefonul din ziua de azi, am imortalizat mai sus o passiflora sau floarea pasiunii. Ca referință, aceasta este printre florile care, cel mai probabil, va fi imposibil de cumpărat în mod comercial pentru că se deschide și se închide pe parcursul a 24 de ore, iar dacă ai tăiat-o, i-ai scurtat și mai mult viața. În orice caz, este una dintre cele mai frumoase și mai elaborate flori din lume, iar structura complexă a fost imortalizată ireproșabil de Realme 11 Pro+ de la doar câțiva centimetri, generând și o încețoșare verosimilă a fundalului. Ca referință, imaginea cu pricina a avut o rezoluție de 4080 x 3072 pixeli, realizată cu F/0.95 și expunere 1/50 secunde.

Realme 11 Pro+ - mod noapte

Realme 11 Pro+ – mod noapte

Am făcut în pivniță o imagine în condiții foarte dificile de iluminare naturală. Singura sursă de lumină a fost un gemuleț pe peretele opus, cu scopul de a testa modul de noapte. Rezultatul a fost cu atât mai impresionant, dacă ai în vedere faptul că vorbim de un telefon în această zonă de preț. Deși a implicat o expunere de câteva secunde din mână, cu ISO 47.996 și F/1.69, fotografia nu este doar încărcată de detalii, dar culorile de pe perete sunt cât se poate de naturale, atât pentru pietrele de râu, cât și pentru cărămizi. Culoarea lemnului de la bancă arată de asemenea foarte bine. Acuratețea cromatică poate fi clasificată ca remarcabilă, având în vedere că, ochiul liber ar fi văzut poate 20-30% din această scenă.

Realme 11 Pro+ - portret

Realme 11 Pro+ – portret

În modul portret, separația de fundal a fost de asemenea impresionantă. Detaliile sunt foarte multe și se vede pe cureaua de la ghiozdănel că vorbim de o imagine de înaltă rezoluție. De asemenea, îți recomand să dai click pe ea pentru a o vedea la rezoluție naturală. Aceasta este o imagine cu rezoluția de 4080 x 3072 de pixeli cu timp de expunere de 1/226, ISO 100 și F/0.95. Fotografia pare vie, plină de viață, contrastul este puternic, dar corect, la fel și expunerea. Acuratețea cromatică se potrivește realității, nuanțele de piele nefiind deformate.

Realme 11 Pro+ - fotografie de strada

Realme 11 Pro+ – fotografie de strada

Telefonul vine la pachet și cu un ”mod de stradă” la capitolul preseturi de captură. Deși nu știu foarte bine la ce face referire acel sistem în mod exact, în interpretarea mea, l-am asociat cu scene rapide, instantanee, expuneri scurte. În acest context, l-am imortalizat pe fratele meu în săritură și încețoșarea pe papuci de la viteză, în contrast cu claritatea de la expresia feței sau detaliile din păr sunt o surpriză foarte plăcută. Se vede că vorbim de un cadru instantaneu, aspect care se regăsește și în EXIF-ul pozei, expunere 1/350 secunde, ISO 100, distanță focală de 6,06mm și F/1.69. Faptul că restul detaliilor din cadru sunt expuse corect, fără aberații cromatice mi se pare un bonus binevenit.

Realme 11 Pro+ - portret natura

Realme 11 Pro+ – portret natura

În final, am testat camera în foarte multe situații și aproape de fiecare dată am fost plăcut surprins de telefon. Fără să navighezi prea mult prin setări sau moduri de captură, vei fi foarte plăcut surprins de ceea ce poate să facă.  Chiar și la selfie-uri se văd clar cei 30 de megapixeli, fără artificii de înfrumusețare activate implicit, fără deformări cromatice, doar detalii foarte multe în păr, în ochi, la cearcăne, reflexii corecte la căști și degradeuri bune în umbrele de pe tricou. Imperfecțiunile de piele, diferența de la umbră în lumină, la fel, vin la pachet cu un grad amplificat de autenticitate.

Realme 11 Pro+ - selfie

Realme 11 Pro+ – selfie

REVIEW Realme 11 Pro+ 5G – experiență și concluzii

Din experiența mea de câteva zile cu Realme 11 Pro+ 5G, un lucru este sigur. Acesta este un telefon foarte bun, un smartphone care face o treabă grozavă în a-și justifica prețul și, mai ales aduce niște dotări premium într-o zonă de preț semnificativ mai accesibilă decât te-ai aștepta. Face niște poze grozave în aproape orice situație, inclusiv în condiții dificile de iluminare.

Un alt detaliu care m-a surprins într-un mod plăcut este experiența audio peste medie oferită de smartphone. Are un sunet plin, o spațialitate amplă a instrumentelor și un volum puternic, fără distorsiuni, chiar și la maxim. Probabil pe zona de joase putea să te ”lovească” un pic mai tare, dar prefer un sunet clar și cristalin cum este cazul aici, mai degrabă decât o vibrație ciudată pe care să te gâdile în palmă. Una peste alta, te poți uita la un serial sau podcast când mănânci ceva în bucătărie sau îți poți asculta muzica preferată fără compromisuri, iar asta e mare lucru.

În final, este un gadget impresionant cu cel mai recent sistem de operare Android, o interfață cât se poate de similară cu cea de la Google, pe care, până pe 2 iulie îl poți cumpăra la 2199 de lei, în locul prețului obișnuit de 2399 de lei. Fratele său, Realme 11 Pro, este disponibil la 1799 de lei, în loc de 1999 de lei în aceeași perioadă, 20 iunie – 2 iulie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele