12 iul. 2023 | 09:00

REVIEW Motorola razr 40 – telefonul pliabil la care ai visat, mai accesibil decât ai fi crezut posibil

ACTUALITATE
REVIEW Motorola razr 40 - telefonul pliabil la care ai visat, mai accesibil decât ai fi crezut posibil

Până nu demult, conceptul de telefon pliabil implica o investiție fabuloasă de mii de euro într-un gadget care, deși nu era perfect, din multe puncte de vedere, era revoluționar. În teorie, au mai existat câteva tentative de a desființa acel mit, dar noul Motorola razr 40 face cea mai bună treabă.

Cu combinația perfectă de tehnologie avansată presărată cu melancolia telefoanelor pliabile de acum două decenii, noul razr 40 este hibridul perfect între cei ți-ai dori să facă un smartphone în 2023 și cum ai visat să arate. Este atât de mic și drăguț, pe cât este mare și capabil atunci când îl deschizi. Până și ecranul exterior de dimensiuni reduse face o treabă grozavă în a-ți facilita accesul la toate funcțiile de care ai nevoie. Mai impresionant decât orice altceva este însă prețul care, mai ales în această perioadă, este cu mult sub al concurenței.

Motorola razr 40 este cel mai recent exponent al familiei de pliabile din portofoliul Motorola, proaspăt lansat pe piață alături de fratele său mai mare și mai deștept, 40 ultra. Tot ce trebuie să știi despre acel terminal ultra premium, găsești în acest REVIEW motorola razr 40 ultra – când telefonul de top devine accesoriu de fashion, la limita dintre clasic și futurist. Ca referință, modelul Ultra este cu aproximativ 50% mai scump, dar are un procesor mai rapid (Snapdragon 8+ Gen 1 versus Snapdragon 7 Gen 1), un GPU mai sprinten (Adreno 730 versus Adreno 644) și un ecran exterior semnificativ mai generos și mai util (3,6 inci versus 1,5 inci).

Mai sunt mici variații, aproape insignifiante, când vine vorba de grosime, razr 40 este mai gros cu 0,4 milimetri când este deschis și cu 0,7 milimetri când este pliat. În mod evident, sunt chestiuni de finețe, dar aș spune că varianta Ultra este orientată către Fashion, în timp ce modelul standard este axat pe funcționalitate, chiar dacă, de la distanță, s-ar putea să nu le deosebești, în funcție de poziția în care se află pe masă.

Motorola RAZR 40 spate

Motorola razr 40 spate

REVIEW Motorola razr 40 – specificații și performanță

Noul razr 40 este construit în jurul unui ecran pliabil cu diagonala de 6,9 inci de tip pOLED cu o rezoluție de 2640 x 1080 pixeli – Full HD+ , o densitate de 413 ppi și un raport de aspect de 22:9. AMOLED-ul este certificat HDR10+, este capabil să afișeze 100% din DCI-P3 și are o rată de reîmprospătare de 144 Hz. Acesta din urmă este un număr care ar trebui să devină standard în industrie, având în vedere beneficiile pe care ți le aduce în experiența de utilizare, în navigat pe internet, prin poze, dar și în jocuri. Luminozitatea maximă este de 1400 de niți, mai mult decât suficient pentru a te bucura de el în soare fără niciun fel de probleme, după cum se poate vedea și în imaginile alăturate materialului. Al doilea ecran, cel exterior, este tot un OLED sensibil la atingere cu diagonala de 1,5 inci și o rezoluție de 194 x 368 de pixeli, cu un raport de aspect de 2:1, o rată de reîmprospătare de 60Hz și o luminozitate maximă de 1000 niți

Partea de performanță este o combinație între un Snapdragon 7 Gen 1 (1×2.4 GHz Cortex-A710 & 3×2.36 GHz Cortex-A710 & 4×1.8 GHz Cortex-A510) cu 256GB de memorie internă UFS 2.2 și 8GB LPPDR5. Sistemul de operare preinstalat este Android 13 și pe puțin telefoane, aproape niciunul, nu găsești o experiență mai similară cu cea gândită de Google pentru acest sistem de operare precum pe Motorola. Acesta este și motivul pentru care telefoane precum razr 40 sau razr 40 ultra se bucură de actualizări de firmware și de securitate într-o manieră foarte similară cu cea a terminalelor Google Pixel.

Motorola RAZR 40 - închis / ecran exterior

Motorola RAZR 40 – închis / ecran exterior

Conectica include Wi-Fi 6e pe 2,4, 5GHz și 6GHz, pe lângă Bluetooth 5.3, NFC și un port USB Type-C 2.0. Pentru localizare, este dotat cu GPS, A-GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo și Beidou. Ca aproape orice terminale care se respectă în 2023, include și suport pentru eSIM, pe lângă un microSIM tradițional. Pentru autentificarea biometrică, ai un senzor de amprentă ascuns în spatele butonului de power de pe lateral.

Se încadrează în 188,6 grame, iar închis are dimensiunile de 73.95 x 88.24 x 15.8mm. Deschis, sare la 73.95 x 170.82 x 7.35mm. Unul dintre detaliile fascinante, atât la acest terminal, cât și la fratele sau ”mai pretențios”, constă în rezistența la apă de tip IP52, oferindu-ți confortul psihologic că nu te va lăsa la greu. În privința finisajelor exterioare, îl poți cumpăra în Sage Green (un gri vernil pe care ar trebui să îl identifici mai sus), Vanilla Cream (Alb-crem) și Summer Lilac (mov liliac). Ecranul exterior este protejat cu Gorilla Glass Victus, cadrul exterior este realizat din aluminiu seria 7000, iar carcasa efectivă pare acoperită cu piele vegană. Indiferent cum îi spui însă, se simte foarte plăcut la atingere, are o aderență sporită, nu-ți scapă din mână în niciun moment.

Nu pot să omit acumulatorul de 4200 mAh și abilitatea de a se încărca cu 30W prin TurboPower folosind încărcătorul inclus în pachet. Ca o notă de subsol, suportă și încărcare wireless (5W), dacă ai așa ceva în mașină sau ai făcut o investiție deloc neglijabilă într-un încărcător pe care îl ții pe noptieră, lângă pat. Când iei în calcul prețul produsului, întotdeauna să ai în vedere acest detaliu aparent insignifiant, încărcătorul inclus în pachet. La Apple sau Samsung, după ce ai dat de două ori mai mult pe un smartphone de top, trebuie să cheltui câteva sute de lei și pe un încărcător dedicat de viteză mare.

Motorola RAZR 40 - deschis

Motorola RAZR 40 – deschis

Ca de fiecare dată, am testat noul Motorola razr 40 printr-o combinație de teste sintetice și utilizare reală. În AnTuTu 10.0.5, scopul final a fost de 645.849 de puncte, defalcat pe CPU – 208.973, GPU – 172.344, MEM – 128.734 și UX – 135.798. Este bine de știut că, pe perioada testului, nu a sărit de 35 de grade. În GeekBench 6, scorul pe partea de procesor a fost de 1071 de puncte în Single Core și 3094 în Multi Core, pe când testul de GPU în OpenCl s-a reflectat într-o notă de 2481 de puncte.

Pe partea de procesare grafică, în 3DMark Wild Life am obținut un scor de 3.133 de puncte care a scăzut la 835 de puncte în Wild Life Extreme. Testul de inteligență artificială AI Benchmark s-a transpus în 489,7 puncte. În cea mai recentă versiune de PCMark, în Work 3.0, nota finală a fost de 12.270, pe testul pentru performanța mediului de stocare s-a reflectat în 30.447 de puncte.

Call of Duty pe Motorola razr 40

În continuare, cea mai pretențioasă experiență vizuală pe mobil mi se pare Call of Duty, mai ales dacă faci un efort să descarci în prealabil toate texturile de înaltă rezoluție, să activezi toate umbrele, reflexiile, Bloom, Godray și nu numai, cum fac eu de fiecare dată. După toți acești pași, am făcut câteva ”meciuri” și am fost foarte plăcut surprins de modul în care s-a mișcat, mai ales că Snapdragon 7 nu este neapărat un procesor de gaming.

Aș putea spune că razr 40 Ultra s-a comportat mai bine datorită SoC-ului Snapdragon 8+ Gen 1, dar, cu siguranță, nu vei întâmpina niciun fel de probleme nici cu razr 40. Sesiunile de gaming sunt fluide, chiar și atunci când scenele sunt aglomerate și se crează un pic de haos. După cum se poate vedea în captura de ecran de mai sus, tot am ieșit câștigător, iar experiența pe un raport de aspect de 22:9 nu a fost nici pe departe un dezavantaj.

Foarte importantă la un telefon este și experiența audio, iar în cazul razr 40 cu difuzoare stereo, certificare Dolby Atmos și Spatial Sound, nu ai ce să-i reproșezi. Se aude puternic, plin, surprinzător, mai bine decât telefoane de două ori mai mari sau mai groase. Întreaga plajă de frecvențe este redată impecabil, fără găjâituri, iar spațialitatea nu poate fi clasificată decât ca fiind șocantă. Vibrațiile de la joase te mângâie în palmă, dar nici la volum maxim nu simți vreo urmă de distorsiuni. Este genul de telefon la care te poți uita fără probleme și la un film pe Netflix, nu doar la un podcast pe YouTube când faci de mâncare. Chiar cred că modul în care se aude acest telefon, dacă vei avea norocul să-l experimentezi la prima mână, în condiții decente de gălăgie, s-ar putea să cântărească greu în decizia de achiziție în cel mai bun mod cu putință.

Motorola RAZR 40 - portret

Motorola razr 40 – portret

REVIEW Motorola razr 40 – specificații camere și abilități foto

La fel ca fratele său, razr 40 are multe camere, unele ascunse pe exterior, iar cea de a treia pe interior, pentru selfie-uri. Aceasta din urmă, pe care o vom intitula cameră frontală, are 32 de megapixeli cu F/2.4, pixeli care se concentrează într-o arhitectură Quad Pixel de 8MP. Pe exterior, camera principală, cea pe care o folosești în majoritatea circumstanțelor, are 64 megapixeli cu F/1.7, autofocus, stabilizare optică de imagine, autofocus laser și senzor de lumină ambientală. Cea de a doua cameră este ultra wide cu 13 megapixeli, un câmp vizual de 120 de grade și F/2.2. Lista de moduri speciale de captură de care poți profita în orice moment cu acest telefon include: Quick Capture, Burst Shot, Gesture Selfie, Auto Smile Capture, Selfie Animation, Spot Color, Active Photo, Dual Capture, Live Filter, Face Beauty, Portrait Mode Beauty, HDR, Auto Night Vision, Photo Booth, Pro, Timer, Selfie Photo Mirror, Watermark, Tap Anywhere, Assistive Grid, Leveler, Keep Last Mode.

În privința abilităților de captură video, atât cu camera interioară, cât și exterioară poți filma cu Ultra HD cu până la 30 de cadre pe secundă sau Full HD cu 60 de cadre pe secundă. Dacă te rezumi la 30 FPS, în modul 1080p poți filma chiar și cu HDR10, pentru o plajă cromatică superioară, în cazul în care ai un ecran compatibil pentru a te bucura de conținutul generat.

Motorola RAZR 40 - portret

Motorola RAZR 40 – portret

În teste, am făcut numeroase experimente, dar având în vedere cât de populare sunt imaginile cu modul portret, am încercat să mă concentrez pe acestea și nu am fost dezamăgit. Deși accept în continuare că în acest mod de captură vorbim de o combinație de hardware și software pe parte postprocesare, rezultatele, după cum se poate vedea mai sus, par aproape de perfecte. Separația de fundal pare mai naturală decât la alte telefoane pe care le-am testat în ultimele luni și se poate observa un degrade de încețoșare plăcut vizual.

În timp ce floarea portocalie pare să explodeze de culoare, iar petalele sunt detaliate perfect, frunzele plantei sunt în discret încețoșate, în timp ce cărămizile de pe perete par să fie la mulți metri distanță, deși nu sunt, iar acesta este un avantaj. Și în fotografia de mai sus cu pisica pe ciment, tot în portret, ce m-a entuziasmat cel mai mult a fost încețoșarea progresivă a plăcilor de ciment. Mi se pare că se apropie destul de mult de naturalețea unui portret cu un DSLR, un aparat foto dedicat.

Motorola RAZR 40 - panoramă

Motorola RAZR 40 – panoramă

Să dai click pe imaginea de mai sus pentru a o vedea la rezoluția ei naturală, o panoramă plină de detalii, culoare și contrast. Lipiturile între fotografii sunt fără cusur, ia rezultatul este unul viu, fără imperfecțiuni, deși m-am străduit mult să le observ. Panoramele nu mai sunt la modă în 2023, dar când o imagine pare muncită, merită tot respectul, exact cum se poate observa mai sus.

Motorola RAZR 40 Zoom test

Motorola RAZR 40 – Zoom test – 0,5X / 1X / 4X / 8X

În testul de zoom, cel mai mult m-a încântat rezultatul la 8X, unde fotografia nu pare desprinsă din desene animate, copleșită de algoritmi de inteligență artificială și postprocesare. Telefonul nu încearcă să completeze detalii unde nu sunt, iar culorile sunt naturale, detaliile sunt foarte multe, verdele este verde. Cu ochiul liber nu se pot observa artefacte pe margini și nici aberațiile cromatice nu au fost sub nicio formă evidente. Este un telefon foarte bun pentru poze, mai ales în condiții de lumină bună, naturală.

Motorola RAZR 40 - test noapte

Motorola RAZR 40 – test noapte

Imaginea de noapte a fost făcut în pivniță, în întuneric aproape perfect, cu excepția unui geam de dimensiuni reduse la o distanță de 15 – 20 de metri. Chiar dacă nu este un rezultat revoluționar, detaliile sunt generoase, iar foarte multe dintre etichete se citesc fără probleme. Nu poți să faci un portret în beznă cu telefonul, dar nici nu cred că ți-ai dori asta. Atuul aparatului este că te ajută să vezi ceva ce cu ochii liberi ți-ar fi imposibil, iar în opinia mea, despre asta ar trebui să fie experiența cu o cameră bună.

Motorola RAZR 40 - panoramă

Motorola RAZR 40 – selfie

Am făcut un selfie cu camera interioară și, deși se văd cearcănele generoase de la ochi, volumul de detalii este foarte bun, expunerea scenei s-a realizat corect, la fel și contrastul. Fără vreun algoritm de inteligență artificială care să mă facă mai frumos, poți vedea un degrade natural de nuanțe pe piele, la fel și pe frunzele din fundal. Nu este ”portret”, nu-ți încețoșează fundalul, dar nici nu ai avea nevoie de asta când faci un selfie cu 2-3 prieteni. Nu de alta, dar s-ar putea să te trezești cu o situație în care unul sau mai mulți participanți la scenă nu se văd aproape de loc, doar pentru că au stat un pic mai spate în cadru. Mi s-a întâmplat de multe ori pe iPhone asta, cu modul portret activat, dar niciodată pe Motorola razr 40.

În final, nu cred să fie vreo situație în care să nu poți imortaliza într-un timp record o scenă mai mult decât decentă, cu oameni sau fără, cu natură sau fără, cu pisici sau câini, utilizând noul razr. Nu a fost niciun moment în care să mă dezamăgească, deși mi-aș fi dorit să facă o treabă mai impresionantă atunci când vine vorba de stabilizare video în 4K Ultra HD. Fluxul video final este impresionant, plin de detalii și culori, dar m-aș fi bucurat să compenseze mai eficient tremuratul inadvertent al telefonului în mână.

Motorola RAZR 40 - rezoluție maximă

Motorola RAZR 40 – rezoluție maximă

REVIEW Motorola razr 40 – experiență și concluzii

Motorola razr 40, cu oferta de mai jos, ar putea fi cel mai accesibil telefon pliabil din 2023. Este un gadget arătos, care îți aduce aminte de ce te-ai îndrăgostit de telefoanele cu clapetă în urmă cu 20 de ani. Se simte foarte bine în mână, nu-ți alunecă și îl folosești la fel de natural atât închis, cât și deschis. Se aude peste medie, iar ecranele sunt mai mult decât luminoase. Foarte util este ecranul exterior, care, pe lângă notificări, te ajută să încadrezi mai bine un selfie, de exemplu. În plus, este personalizabil din setările telefonului, îi poți aplica diverse teme sau personaje animate.  E o bucurie să-l folosești și, mai mult ca sigur, vei trezi invidia multor interlocutori.

Prețul de listare este de 3,999 lei, dar oferta valabilă la precomandă face ca motorola razr 40 să fie un model foarte accesibil pentru un telefon pliabil, cu un preț de 2,999 lei. Campania este activă în perioada 1-16 iulie și se desfășoară prin intermediul partenerilor motorola: Altex, eMAG, Orange și Flanco.

Campania le oferă cumpărătorilor o reducere de 1,000 lei conform condițiilor impuse de fiecare partener și șansa de a achiziționa device-ul la prețul de 2,999 lei.

Pentru Altex, codul de reducere este valabil la achizițiile online făcute prin intermediul aplicației magazinului. eMAG oferă reducerea de 1.000 lei la achiziționarea smartphone-ului, tuturor clienților care au sau optează pentru un cont Genius. De la Orange, telefonul razr 40 poate fi achiziționat prin precomandă direct la prețul de 2,999 lei în perioada campaniei, iar la Flanco, reducerea va fi disponibilă sub forma unui cod aplicat coșului de cumpărături.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele